Der findes mere end 60 forskellige banker, sparekasser eller andelskasser i Danmark, som du kan vælge mellem, hvis du er på jagt efter en ny bank. Men hvordan finder du den bedste? Det afhænger af, hvad du skal bruge banken til? Læs med, og bliv bedre klædt på til at vælge den rigtige bank.
Skal du have ny bank?
Så er der flere parametre, du med fordel kan kigge nærmere på.
Men hvordan du vægter de enkelte parametre, er en meget personlig sag. For det afhænger nemlig af, hvad du skal bruge banken til.
Hvilke banker har positive indlånsrenter?
De negative renter på indlånskontoen er stadig hyppigste årsag til, at danskerne gerne vil skifte bank. Og netop positive renter har længe været en vigtig konkurrenceparameter for nye og mindre banker, som gerne vil ind på eller have større fodfæste på markedet.
Den gode nyhed er, at alle banker snart vil tilbyde positive renter – eller nul rente – på deres indlånskonti. Det er bare et spørgsmål om tid, før det sker.
Større variation i de positive renter
Du kan dog forvente, at der bliver større variation i, hvor høje og hvordan de positive renter tilskrives:
- Nogle banker kommer kun til at tilbyde positive renter på opsparingskonti med bindingsperiode.
- Andre giver kun positive renter på et beløb op til en vis størrelse.
- Andre igen kræver, at du flytter alle dine bankforretninger over til dem.
- Enkelte banker tilbyder stigende positive renter i forhold til, hvor mange penge du har stående.
Så har du:
- mange penge, som du gerne vil spare op, bør du gå efter banker, som tilbyder positive renter på opsparingskontoen efter model 1. Her vil du oftest få en højere positiv rente, jo længere bindingsperiode du går med til.
- kun en NemKonto og måske en budgetkonto uden de store beløb på, er en bank som tilskriver positive renter efter model 2 ganske glimrende.
- mange penge på din bankkonto i dag, men ønsker du ikke at binde dem, skal du gå efter banker, som tilbyder positive renter efter model 4.
Model 3 bør du være varsom med at vælge. For selv om det kan give dig positive renter på indlånskontoen, kan det have negative konsekvenser andre steder i din økonomi, så du samlet set kommer til at stå dårligere.
Flere og flere danskere spreder bankforretningerne
Derfor er der også en generel tendens til at sprede bankforretningerne over flere banker og andre former for pengeinstitutter, hvor folk før samlede dem for at få større fordele.
Det er en følgevirkning af de negative renter, fordi folk har shoppet rundt, og tit var tvunget til at sprede deres penge over flere banker for at undgå negative renter.
Så samlet styrker det din økonomi at have indlån og din daglige økonomi i en bank, opsparingen i en anden og lån i en tredje.
Størrelsen på bankens gebyrer
Det er ikke kun størrelsen på renterne, der er vigtige, når du skal skifte bank. Også størrelsen på de forskellige gebyrer i banken har en stor indflydelse på din økonomi.
De fleste banker kører i dag med en ”fast” månedlig pris på at have en konto i banken. I prisen indgår der et bestemt antal transaktioner og tjenester – og tit falder prisen på ”abonnementet” i takt med, at du får flere og flere penge på kontoen.
Derfor er det vigtigt, at du skaber et overblik over, hvilke bankforretninger du forventer at få brug for regelmæssigt. Og tjekker gebyrerne på dem.
Samt at du ser på, hvad og hvor mange transaktioner og tjenester, der er inkluderet i den ”faste” pris – og hvad det kommer til at koste dig, hvis du har brug for mere end det, der er med i pakken.
Andre forhold, du bør holde øje med
Men det er ikke kun renter og gebyrstørrelser, du bør holde øje med, når du skal vælge bank. Du bør også tjekke op på og forholde dig til:
- Bankens størrelse – Nogen foretrækker en stor bank frem for en lille, fordi de forventer, den har en stærkere likviditet, så deres penge er mere sikre. Andre foretrækker en mindre bank, fordi de så håber på, at de får en bedre kundebetjening, og ikke bare bliver et nummer i køen.
- Bankens omdømme – Bankens omdømme kan også være en god parameter at undersøge. For ingen ønsker at støtte nogen, som har et dårligt omdømme. Og går det helt galt med omdømmet, kan det måske føre til dyre retssager og bøder, som destabiliserer bankens økonomi.
- Bankens filialer – De tider, hvor du kunne forvente, at bankerne havde en filial lige i nærheden af din bopæl, er for længst forbi. Bankerne bliver i højere og højere grad en digital tjeneste med en kundeservice. For huslejer og medarbejdere er en fordyrende parameter i bankernes drift.
- Bankens organisation – Selv om spare- og andelskasser også er banker, er der stor forskel på organisationen. For hvor en bank typisk er et aktieselskab med en privat ejer, er f.eks. andelskasser typisk ejet af dem, som bruger dem, og sparekasser er tit lidt mindre og mere lokalt funderet.
Find nemt din nye bank med vores bankoversigt
Skal du have ny bank?
Så start med at tjekke vores oversigt over banker, sparekasser og andelskasser i Danmark. Her kan du få alt at vide om de forskellige konto-typer, rente- og gebyrsatser – samt bindingskrav.
Det gør det nemmere at få overblik, og lettere at finde den helt rigtige bank til dit behov.