Et rentefrit lån er stadig en dårlig ide

Med de tidligere mikro- eller sms-lån ude af markedet, synes rentefri lån i butikkerne som en god erstatning. Men selv om lånet måske nok er rentefrit, kan der sagtens være gebyrer på. Og helt galt går det, hvis du misligholder lånet. Derfor er rentefri lån stadig en dårlig ide.

Vi har flere gange tidligere skrevet om et rentefrit lån her på Kviklånet.dk. Dengang advarede vi mod, at rentefrie lån var en dårlig ide. For dels fordyrer de tit varerne, og dels giver de dig uforudsete udgifter til betalingsgebyrer – og rykkergebyrer, hvis du ikke overholder betalingsaftalen.

Og sådan er det stadig.

Rentefrit lån erstatter smslån

Men i takt med at renteloftet på lån har gjort det svært at finde et sted, hvor du kan låne småbeløb hos både banker og låneudbydere på nettet, er det rentefrie lån steget i popularitet.

For stort set alle de store hvidevare- og elektronikkæder, samt mange brille- og andre kæder tilbyder rentefrie lån til deres kunder. Ja selv fastfood og skønhedsbehandlinger kan fås på rentefrie lån. Og i webshops sørger tjenester som f.eks. ViaBill for, at du kan dele betalingen op i små, nemme beløb, uden at skulle betale renter for ulejligheden.

De oversete gebyrer

Så på papiret lyder det jo til, at det ikke kommer til at koste dig noget, at låne penge til dit køb. For selv om butikker og webshops taler om at dele betalingen op i nemme, små afdrag, er det i praksis et lån, du tager.

Og her bliver der tit lagt både stiftelses- og betalingsgebyrer på, når lånet skal oprettes, og gælden afdrages i de små, overkommelige rater.

Så køber du f.eks. en computer til 10.000 kroner, som du afdrager over 10 måneder, kommer der lige et stiftelsesgebyr på 500 kroner og 10 betalings- eller administrationsgebyrer på 49 kroner oveni.

Altså ender computeren med at koste dig næsten 1.000 kroner mere, end hvis du havde betalt den kontant.

Højere kontantpriser

Samtidig har mange af de butikker, webshop og kæder, som tilbyder rentefrie lån, oftest højere priser på deres varer. Altså betaler du mere for varen – også selv om du køber den kontant.

Så i den sidste ende tjener butikken mere – og det gør finansieringsselskabet bag lånet også.

Det stikker helt af, hvis du ikke betaler til tiden

Overholder du ikke betalingsfristen på dine afdrag, stikker det for alvor helt af.

Så skulle du snuppe dig en pizza et sted, og vælger at betale den med et rentefrit lån, kan det hurtigt blive en rigtig dyr pizza. For betaler du ikke til tiden, påløber der et rykkergebyr på 100 kroner efter 30 dage. Og betaler du stadig ikke, kommer der endnu et rykkergebyr på 100 kroner, for hver 10 dage der går efterfølgende.

Og når du har fået 3 rykkere, kan finansieringsselskabet sende deres fordring til inkasso. Det giver dig endnu et gebyr på typisk 350 kroner.

Altså ender du i fogedretten med et krav på 650 kroner + pizzaens pris på f.eks. 59,- kroner.

Gæt selv, hvad der havde været billigere – og sparet dig for en masse besvær og en dyr efterregning.