Skal vi tro statistikkerne, er det mest unge mænd på mellem 18 og 29 år, der optager kviklån. Lånebeløbet er typisk et par tusinde kroner per gang – og oftest optager de den slags lån flere gange i løbet af et år. Det er ikke bare overraskende, men ligefrem bekymrende mener eksperterne. Læs her, og få vores bud på, hvordan du kommer ud af en truende gældsspiral.
Ifølge en undersøgelse foretaget af Danske Bank i 2018, stod unge mellem 18 og 29 år for omkring 40 procent af alle de kviklån, der blev optaget. Heraf var tæt på 2/3 af låntagerne unge mænd.
Ifølge Danske Banks undersøgelse fra 2018, som er refereret i bl.a. Politiken, bruges lånene typisk på ”luksus” som byture og diverse andre ting, der kan forsøde den unges liv her og nu.
Typisk lånes der op til et par tusinde kroner pr. gang, og den gennemsnitlige kviklånstager optager – hold fast – hele 7 af den slags lån på et år! Det foregår typisk hos Vivus og andre låneudbydere med kassekreditlignende lån. Dem som før var kendt under navnet SMS-lån.
Smålån bliver til kæmpeudgifter
Her optager du ikke et decideret lån, men åbner i stedet en kassekredit med en meget høj rente på lånebeløbet. Den skal du så løbende betale renter på hver måned PLUS et beløb til at nedbringe gælden med.
Typisk ligger ÅOP’en på mellem 200 og 1000 %. Så låner du 2.000 kroner og afdrager dem over 12 måneder, ender du med at betale i omegnen af 4.700 kroner tilbage for lånet. Altså ender du med at betale mere i renter og gebyrer, end det beløb du lånte oprindeligt.
Den typiske unge låntager vælger dog oftest at betale lånet hurtigere tilbage, hvorfor der ikke når at løbe så mange renter på. Til gengæld opstår der så efterfølgende et hul i den unges økonomi, som i mange tilfælde ender med at blive lukket med nye kviklån sidst på måneden.
Den direkte vej i Luksusfælden
Det fører til en økonomisk glidebane, der også er kendt under navnet ”luksusfælden”. Det er som bekendt også navnet på et tv-program på TV3, hvor økonomiske eksperter forsøger at rydde op i folks overforbrug.
Resultatet er, at det som egentlig bare startede med at lukke et akut hul i økonomien her og nu (fordi det pludseligt var blevet vigtigt at komme med vennerne i byen), tit ender med at føre til optagelsen af større og større lån.
De mest aktive optagere af denne type lån ender ifølge Danske Banks undersøgelse med at have en konstant kviklånsgæld på omkring 70.000 kroner – hvilket med en typisk ÅOP på op til 1000 % ender med at give renteudgifter på langt over 100.000 kroner om året!
Stop gældsspiralen med et samlelån
Det gør det svært at komme ud af gældsspiralen og komme ovenpå igen rent økonomisk. Det medfører igen, at mange af de fremtidsdrømme om eget hus, familie og så videre, som de fleste unge mennesker har, aldrig vil kunne lade sig gøre, fordi gælden vokser eksponentielt hver eneste måned.
Skal det stoppes i tide, kræver det dels en holdningsændring til den enkeltes økonomi. Samt at der optages et mere fordelagtigt lån, som indløser de mange små kviklån, der startede med at sætte gang i den økonomiske rutsjetur.
Her er et såkaldt samlelån en oplagt mulighed. De kan enten optages hos enten din egen bank, eller hos nogle af de største og mere ansvarlige udbydere af netop kviklån som f.eks. Santander, Basisbank og Bank Norwegian.
Det er låneudbydere, der traditionelt står for nogle af de større lånebeløb – den slags, der typisk bruges på biler, nye køkkener eller andre længerevarende forbrugsgoder.
De tilbyder tilmed at indfri alle dine smålån for dig, ligesom du oftest også kan låne lidt ekstra penge oveni. Så bliver der plads i økonomien til, at du kommer på fode igen – og undgår at optage nye kassekreditlignende låneaftaler igen for at få det hele til at løbe rundt.
Så har du fået indledt en farlig gældsspiral med gentagende kviklån, er et samlelån den mest effektive måde at få standset rutsjeturen på. Så ender du ikke i Luksusfælden og bliver bedt om at afhænde dit kæledyr, sælge din bil og lukke alle dine streamingtjenester.