Lån til jul – er det smart?

Et lån til jul og julegaver kan synes fristende, hvis du gerne vil gøre julen ekstra overdådig for dig og din familie. Men oftest kan det være svært at nå at betale gælden ud, før det atter bliver jul – medmindre der kun er tale om et smålån. Læs her, hvad du skal overveje, før du finansierer julen med et kviklån til julegaverne.

Julen er hjerternes fest!

Eller er den?

For hvor det måske nok fryder hjertet med alle de gode gaver, den gode mad og den megen hygge, så kommer det nemt til at gøre forfærdeligt ondt i tegnebogen, hvis der ikke er penge nok til julen på lønkontoen.

Derfor er der mange, der lader sig friste af et kviklån på nettet, hvis de gerne vil gøre julen ekstra overdådig. Så kan der blive råd til, at alle får det, de ønsker sig – og at ingen går sultne fra hverken julebordet, julefrokosten eller nogle af de andre julearrangementer og -traditioner I har i din familie.

Spørgsmål er bare, om det er smart?

For sådan et lån skal jo også betales tilbage igen. Selvfølgelig er det først noget, du kommer til at bekymre dig om til næste år. Men glem ikke, at nytåret er lige om hjørnet, og her kan julelånet så til gengæld komme til at spænde gevaldigt meget ben for din økonomi.

Har du først fået indført et lån som ny juletradition, kan du også meget nemt ende med at blive fanget i en ren julegældsspiral. I hvert fald hvis julelånet ikke når at blive afviklet før næste jul.

Så skal der lånes til jul, skal det gøres med omtanke!

Spar op til julen

I stedet for at låne og betale af på bagkant, er den snusfornuftige løsning at spare op til julen på forkant. Her lægger du et fast beløb til side hver måned, som du så kan købe julegaver og holde jul for.

Opret gerne en separat konto til formålet, så pengene bliver taget ud af din almindelige økonomi. Eller hold styr på, hvor stor en del af budgetkontoen, du kan hæve og bruge på julen med et altid opdateret privatbudget.

Det føles så meget bedre at kunne holde den jul, du har lyst til, når du har sparet pengene op på forhånd. Men vi ved jo alle, at der nemt kan komme uforudsete udgifter i vejen, som ender med at spolere dine planer.

Hvornår er kviklån til jul en mulighed?

Og så er det jo godt, at du har muligheden for at låne. Men hvorvidt du bør overveje at tage et kviklån til at finansiere din jule med, afhænger af en række forskellige faktorer, som du bør overveje nøje, før du låner.

Skal du tage en hurtig beslutning om, hvorvidt det giver mening at tage et julegavelån på nettet, bør du derfor som minimum forholde dig til:

  • Lånebeløbets størrelse – Er det kun et mindre beløb på maksimalt 4-5.000 kroner, går det nok an med at låne. Men du skal ikke låne frygteligt meget mere end det, før det bliver svært at nå at få afdraget lånet inden næste jul selv med en forholdsvis god og velpolstret privatøkonomi.
  • Løbetiden på lånet – skal helst ikke være mere end 6-10 måneder. Ellers ender du med stadig at afdrage på lånet til næste år. Her er den hurtigste afdragsperiode på kviklån typisk 12 måneder, hvilket betyder, at du ender med at skulle betale sidste afdrag på julelånet til jul næste år.
  • Størrelsen på ÅOP’en – ÅOP’en angiver hvor stor en andel af lånet, der går til renter og gebyrer. Her skal du gå efter et forbrugslån med lav ÅOP og ikke en af de ”smarte” kassekreditlignende onlinelån, som erstattede SMS-lånene. Her er ÅOP’en så tårnhøj, at dit julelån bliver meget dyrt.
  • Din økonomiske situation til næste år – Ved du på forhånd, at du har luft i privatøkonomien til afdragene på julelånet? Eller er du usikker på, om du kan beholde dit nuværende job, eller kender du til nogle større udgifter, som du kan forvente at skulle betale i det nye år. Så pas på med at låne til julegaverne. Det kan blive den ekstraudgift, der får hele din økonomi til at vælte.

Det gør det faktisk ikke nemt at finde et kviklån, der kan dække dit pengebehov til jul. For minimumsbeløbet på mange af de billigste kviklån med lav ÅOP ligger væsentlig højere end de 5.000 kroner, som vi råder dig til at holde lånebeløbet indenfor.

Tilsvarende ryger ÅOP’en nemt op over de 20-30 %, hos de kviklånsudbydere som acceptere at udlåne så lavt et beløb til dig. Det er typisk de finansieringsselskaber, som bruges til at finansiere hårde hvidevarer, mobiltelefoner og fjernsyn. En forretning de tjener godt på – netop på grund af deres høje rente.

Prøv først i banken

Så lige præcis med lån til julegaver anbefaler vi, at du først prøver, om du kan få et bevilliget overtræk, eller en kassekredit i banken. Eller måske et decideret, kortfristet forbrugslån med 6-8 måneders løbetid.

Kun hvis du ikke kan det, er kviklånet dit eneste reelle alternativ, hvis du vil låne til julegaver og julefest. Alle andre former for kassekreditter og andre lånetyper på nettet, bør du holde dig fra.