Aktier, obligationer eller børneopsparingskonto – hvad skal jeg vælge?

Når barnets børneopsparing skal oprettes, står mange forældre i stor tvivl. Skal man købe aktier, eller skal man sørge for en god traditionel børneopsparingskonto? I dette blogindlæg behandler vi fordele og ulemper ved aktier og en klassisk børneopsparingskonto. Vi kommer også ind på obligationer, der også er en mulighed.

Aktier

De fleste kender aktier som en del af en pensionsopsparing. De kan dog også bruges i forbindelse med en børneopsparing. Vælger du aktier til børneopsparingen, skal du selvfølgelig være opmærksom på, at det er forbundet med en risiko. Går det godt, så kan du dog også være sikker på, at afkastet vil være langt højere, end hvis du havde dine penge i banken. Hvis dit barn eller barnebarn skal have mest ud af opsparingen, skal du passe på med at våge dig ud i for mange ”mærkelige aktier”. Sæt dig lidt ind i markedet.

Den klassiske børneopsparingskonto

Den klassiske børneopsparingskonto er den løsning, som de fleste forældre bruger, når de skal oprette en børneopsparing til barnet. Den er forbundet med en stor sikkerhed, og så er den let at oprette. Samtidig er både renten og afkastet skattefrit, mens der spares op. Du skal her være opmærksom på, at renterne kan være meget små, hvorfor du ikke kan få det store afkast på din investering. For de fleste børneopsparinger er der også et maks for, hvor meget der må sættes ind. Det er dog de færreste forældre eller bedsteforældre, der kommer i nærheden af dette loft.

Obligationer

Den sidste løsning er obligationer. Et ukendt område for mange. Kender du ikke til obligationer, anbefaler vi, at du i stedet overveje 2 af de ovenstående områder. Afkastet på obligationer kan i mange tilfælde være en anelse højere end på en almindelige børneopsparingskonto, men der er ingen garanti for dette.

Hvad er den rigtige løsning for mig?

Har du hverken den store forstand på aktier eller obligationer, anbefaler vi, at du holder dig til en børneopsparingskonto. Følger du dog løbende med på aktiemarkedet, kan det være aldeles lukrativt for dit barn, hvis du investerer i aktier. Mange gør det, at de køber C25 aktier og lader dem stå. Så kigger de løbende på dem for at sikre sig, at kursen går den rigtige vej. Husk at der altid er risiko forbundet ved aktiehandel. På den lange bane er potentialet for et godt afkast dog langt bedre end ved den klassiske opsparingskonto.