Bilkøb: Skal jeg købe eller lease min bil?

Leasing har gennem de senere år gjort sit indtog på det danske bilmarked. Mange leaser firmabilen, men der er også mange danskere, der har bevæget sig ind på markedet for privatleasing. For den almindelige dansker kan det umiddelbart virker meget uoverskueligt, om man skal kaste sig ud i leasing, eller om man skal købe bilen. Her i guiden behandler vi leasing af bil kontra bilkøb.

Leasing giver dig en budgetsikkerhed

En af de helt store fordele ved leasing er den budgetsikkerhed, som det giver. Du ved hvad du betaler om måneden. Samtidig er service inkluderet i den månedlige ydelser, og der kommer ingen ubehagelige overraskelser. Det kan der sagtens gøre, hvis du ejer bilen og den går i stykker. Køber du for eksempel en brugtbil, kan det være at garantien er udløbet på bilen. Ved leasing vil du typisk have en garanti i hele leasingperioden.

Er du i en periode, hvor der sker mange forandringer i dit liv, er det ikke sikkert, at privatleasing er den bedste løsning for dig. Det kan nemlig godt koste dig penge at komme ud af en leasingkontrakt. Et eksempel kunne være, at du snart fik børn, og dine kørselsbehov derfor ville ændre sig. Her vil det for mange bedre kunne betale sig at købe bilen selv.

Hvor længe skal du have bilen?

Et andet vigtigt element du skal tage stilling, inden du kaster dig ud i dit bilkøb, er hvor længe du tænker at have bilen. Vil du gerne skifte bil ofte – for eksempel hvert andet eller hvert tredje år, så vil det i mange tilfælde godt kunne betale sig at lease bilen.

Ønsker du at have bilen i mange år, vil den også blive billigere for dig på sigt. Det største værditab sker nemlig i de første par år af bilens levetid. Ønsker du at have den samme bil i 5-7 år, så vil leasing ikke kunne betale sig for dig, og det vil bedre kunne betale sig for dig at købe bilen.

Forhandling af prisen

Et sidste element der er værd at have med i overvejelserne inden køb af bil, er forhandling af prisen på bilen. Ofte vil du kunne forhandle prisen ned på enten den nye eller den brugte bil. Det kan både være på bilen, men det kan også være på billånet. Bilforhandlere kan ofte tilbyde særdeles attraktive lånetilbud til bilen. Det kan lade sig gøre, fordi de agerer rådgivere, og der ikke sidder en stor bank i ryggen af dem.

Som du kan læse, er der mange ting at tage stilling til, inden køb eller leasing af bil. Det handler om at gøre sit forarbejde ordentligt og få indhentet tilbud fra forskellige forhandlere og ikke mindst banker, hvis du skal låne penge.