Hvad er et blankolån? Få svaret her..

Blankolån er et lån som man har fået godkendt og som man kan bruge til hvad man har lyst til. Banken eller finansierings selskabet kigger med andre ord ikke på hvad man har tænkt sig at bruge pengene til – det er helt op til en selv. Det eneste låne formidleren koncentrer sig om, er om de mener man er i stand til tilbage betale lånet eller ej – om man så bruger pengene til en brugt bil, eller holder en kæmpe familie fest er ganske underordnet.

Hvorfor så et blankolån i forhold til et almindeligt lån?

Nogle ønsker måske ikke at skilte med hvad de bruger deres penge til og vælger derfor et blanko lån. Det kan også være fordi man måske ønsker at købe flere forskellige ting, men kun låne pengene et sted. Hvis man f.eks. både vil ud at rejse, samt have nyt fladskærms TV og en ny bærbar computer er det måske nemmere at et samlet lån – man kan måske opnå længere løbetid end hvis man f.eks. vælger at finansiere tingen hver for sig.

Nogle vælger også at benytte et blankolån til at finansiere ældre biler – renten er ofte højere, men man slipper for tinglysningsomkostninger og kan nøjes med den lovpligtige ansvars forsikring på bilen. Ved almindelige billån har banken som regel pant i bilen og forlanger derfor en kasko forsikring så de er dækket hvis man skulle være så uheldig at total skade sin bil.

I forhold til et almindeligt billån kan løbetiden på et blankolån være betydeligt længere – faktisk op til 12 år, så man kunne f.eks. finansiere købet af en veteranbil som typisk er en bil som man beholder. Blankolån bruges også til at udrydde gammel klatgæld – har man f.eks. nogle dyre konto kort flere steder, kan der være mange penge at spare ved at få samlet gælden i et lån til en lavere rente.

Inden man overvejer et blankolån bør man dog gøre sig nogle overvejelser.

Først og fremmest hvad man har tænkt sig at bruge pengene til – er der tale om køb af en ny bil, er det ofte billigere at optage et traditionelt billån. Er det et lån til forbrugsgoder er det vigtigt at overveje hvor længe man har glæde af det produkt man ønsker at anskaffe sig. Køber man f.eks. et flot fladskærms TV til 40.000 Kr. er det næppe sandsynligt at man har samme TV efter 10 år – med andre ord kan man risikere at skulle betale af på et ting som for længst er afgået ved døden. På samme måde er det med finansieringen af en drømme ferie – man sidder formentlig med nogle gode minder og nogle flotte farvefotos, men det er næppe sjovt at afdrage på en ferie der er afholdt 2 år tidligere.

Renten, løbetiden og ydelsen er det naturligvis vigtigt at kende inden man vælger et blankolån – da banken ikke har sikkerhed i form af pant eller lignende, er renten ofte forholdsvis høj i forhold til traditionelle lån til forbrug. Et alternativ til et blakolån er en kassekredit – det er en kredit der kan forbruges løbende og ligeledes afdrages løbende. Har man f.eks. en kassekredit på 50.000 kr. kan man f.eks. købe en ting til 10.000 kr. og selv bestemme hvor hurtigt man ønsker at afdrage det forbrugte – dog skal man selvfølgelige betale renter af den gæld man har oppebåret. På den måde kan man betale mere ind på en god måned, men så måske undlade at indbetaler til jul hvor budgettet ofte er stramt.

Både banker og finansierings selskaber tilbyder blanko lån, men det er som regel kun banken der tilbyder en kassekredit som er knytte til ens lønkonto. Hvis man overvejer et lån eller en kredit, er det en god idé at bruge lidt tid på nettet for at få et overblik over de forskellige produkter der tilbydes. Ofte kan man foretage beregninger online, der kan simulere hvor meget et lån vil koste