Forældrekøb – fordele og ulemper

Når barnet flyver fra reden for at studerer i storbyerne, er det ikke altid lige nemt at finde et sted at bo. Derfor vælger mange forældre at foretage et forældrekøb. Men er det nu også en god idé? Det kan du blive klogere på i dette blogindlæg.

Fordelene

Et forældrekøb giver en række klare skattemæssige fordele. Mange forældre vælger at køre beskatningen gennem virksomhedsforordningen, hvor renteudgifterne kan fratrækkes fra overskuddet. Det vil føre til et lavere AM-bidrag og for nogles vedkommende også en lavere topskat. Der findes desuden et par andre forordninger, der også kan give en skattemæssig fordel. Sæt dig altid grundigt ind i reglerne, så du ikke misser noget. Tænk også over, hvad der skal ske med lejligheden bag efter, og om du gerne vil beholde den igen. Der kan nemlig være en forskel i, hvilke lån der giver mening at tage.

En anden fordel er naturligvis også, at dit barn får et sted at bo. Ofte vil det faktisk være billigere, da priserne på lejelejligheder i de store universitetsbyer er skruet helt i vejret. En 1-værelseslejlighed koster hurtigt over 5.000 kroner om måneden. Det kan et værelse også nemt komme til. Som SU-modtager er der ofte ikke mange penge på kontoen, og den besparelse er det der gør, at man kan få en god studietid, hvor der også er råd til at gå ud med vennerne og nyde livet i storbyen.

Ulemper

Det er klart, at der også er ulemper forbundet med at foretage et forældrekøb. Det kan blandt andet føre til, at du sidder med en dyr lejlighed, som du ikke kan få solgt igen. Samtidig kan værdien på lejligheden være faldet, så du faktisk ender med at have tabt penge. Det skete for mange ejendomsejere under finanskrisen i år 2007.

Hvorfor ikke bare leje?

En af grundene til, at man ikke altid kan leje en lejlighed er, at boligmarkedet eksploderer fuldstændigt op til studiestart. Mange mennesker flytter ind til byerne, og derfor er der uhørt stor rift om de ledige lejelejligheder. Ønsker du at bosætte dig i sådan en, skal du være ualmindelig heldig, eller også skal du kende nogle. Grundet det pressede lejemarked vælger mange forældre at foretage et forældrekøb, med mindre barnet kan pendle. Dog giver pendlerlivet nogle udfordringer for mange. Det kan være svært at forene et pendlerliv med et studiearbejde. Et studiejob er meget vigtigt fremadrettet, hvis man gerne vil have et job direkte efter studiet.