Guide: Sådan samler du dine lån

Har du optaget lidt for mange kviklån? Er det pludselig uoverskueligt at betale tilbage til de mange forskellige kreditorer? Så er det måske en idé at få samlet dine lån et sted. Det kan give dig et bedre overblik, mindre renter at betale, færre omkostninger og flere andre fordele. I dette indlæg giver dig en guide til hvordan du samle dine lån et sted. Men først gennemgår vi lige lidt fordele ved at samle dine lån.

Du får et bedre overblik over din gæld

Det kan godt være svært at overskue hvor meget man egentlig skylder, hvis man ikke lige har så forfærdeligt godt styr på sin økonomi(som der jo er rigtige mange af i Danmark). Derfor kan det give dig et noget bedre overblik over din gæld, hvis det kan lykkes dig at få det samlet et sted. Det kan være med til at nedsætte stress-niveauet betydeligt at kunne holde øje med hvordan status er på din samlede gæld et sted. Derudover er det også slut med at modtage mange rudekuverter fra forskellige låneudbydere, hvilket gerne også skulle kunne give dig mere ro på i dagligdagen, da det for mange er et meget stressfyldt element at tænke på hvor meget de egentlig skylder væk.

Du betaler mindre i renter og gebyrer

Ovenstående er selvfølgelig kun sandt, hvis du kan få din bank eller hvor du nu engang får samlet dine lån henne, til at tilbyde lånet til bedre vilkår end hos de andre kreditorer. Dette burde ikke være noget problem, da langt de fleste sms lån udbydere har MEGET høje renter og omkostninger. Du får selvfølgelig nok ikke så attraktive vilkår som hvis du ingen gæld havde og skulle optage et nyt lån, men hvis du er god til at tale din sag, burde du kunne forhandle lidt bedre vilkår.

Sådan får du samlet din gæld

Her giver dig lidt tips til hvordan du bedst muligt kan få samlet din gæld hos enten din bank eller en anden låneinstans, som kan tilbyde dig lidt bedre vilkår end der hvor du har dine lån lige nu.

Få det fulde overblik over din gæld

Hvis du skal have nogen som helst mulighed for at få nogen til at samle din gæld, så er det vigtigt at du er ordentlig forberedt. Det starter selvfølgelig med at du finder ud hvor mange steder du har gæld og hvor meget du egentlig skylder væk. Det kan godt være lidt uoverskueligt, hvis man har forsømt sin gæld længe, men start med at finde alle de rudekuverter frem som du sandsynligvis modtager i din post. Skriv hver enkelt kreditor ned. Hvis de sender en status over hvor meget du skylder med, så noter beløbet ned. Hvis ikke, så skal du gribe fat i knoglen og ringe til hver enkelt kreditor og finde ud af hvor meget du skylder dem. Noter beløbene ned!

Få styr på budgettet og de faste omkostninger

En af de ting en bank vil kigge på i forhold til at overtage dine lån, er at der er styr på budgettet og at der er penge til at betale af på lånet. Hvis de kan se at det ikke hænger sammen, så er chancen for at de vil overtage gælden forholdsvis lille. Derfor er det vigtigt at du som minimum kan vise dem at du har overblikket over hvordan dit budget ser ud. Hvis du ikke allerede har et budget, så er det bare med at få lavet et. Her skal indtaste alle de faste omkostninger du har hver måned. Det er posteringer som fx, husleje, mobilabonnementer, bredbånd osv.

Hvad gør jeg hvis jeg har svært ved at betale mine faste omkostninger?

Hvis du hver måned går i nul eller måske endda bruger flere penge end du har, så skal du som led i at få samlet din gæld et sted, have nedbragt dine faste omkostninger, ellers kan du godt skyde en hvid pil efter at få gælden samlet. Hver enkelt postering skal gennemgås og så vidt muligt findes billigere alternativer. Dette er heldigvis ret nemt for langt de flestes vedkommende, da man for eksempel sagtens kan nøjes med de mindste pakker i hhv, tv, bredbånd, mobilabonnementer osv. Der vil typisk kunne blive fundet 1-2000kr. i langt de fleste faste omkostninger blot i kategorien “Ikke livsnødvendige”. Hvis man så samtidig kigger på om det er muligt at finde et billigere sted at bo, begynder man hurtigt at kunne finde mange ekstra penge hver måned, som man så i stedet kan bruge til afdrag på ens gæld.

De variable omkostninger er ofte de værste

Selvom de faste omkostninger ofte udgør langt den største andel af pengeforbruget, så er det ofte de variable omkostninger der har den største andel af “unødvendige” omkostninger. De variable omkostninger indeholder ting som fx, mad, tøj, restaurant besøg osv. Her kræver det at man er villig til at sætte sig ned og gennemgå sit forbrug for de sidste mange måneder, for at finde ud af hvor mange penge der reelt er gået til de forskellige kategorier af variable omkostninger. Hvis man har haft mange kontanthævninger og ikke har fået gemt kvitteringerne, kan det godt være svært at stykke sammen hvad pengene er gået til. Hvis det er for svært at vurdere hvor mange penge der er gået til hver kategori, kan man alternativt sætte en måned af til at måle på hvor mange penge der bliver brugt. Dette gør du ved blot at bruge pengene som hidtil, men bare samtidig sørge for at gemme kvitteringerne. Når du har gjort det i en måned er det nemt at kategorisere alle udgifter. Brug evt. et excel skema, da det er lidt nemmere end i hånden.

Skær ned på så meget unødvendigt som muligt

For mange vil de blive overrasket over hvordan deres forbrug egentlig fordeler sig. Det er heldigvis ret nemt at se et mønster og derefter blot skære der hvor den største andel af unødvendigt forbrug ligger sig. Det kan godt være svært at skulle vende sig til et nyt forbrugsmønster, men det er absolut et must hvis du i forvejen har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, at du har en plan for hvordan du vil finde pengene til at afdrage på din gæld.

Øg dine indtægter

Hvis du efter ovenstående øvelser, stadigvæk har svært ved at få råd til at leve, så er næste skridt at du finder dig en måde hvorpå du kan øge dine indtægter på måned for måned. Hvis dit nuværende arbejde ikke giver dig mulighed for at få flere timer, så er der masser af muligheder for at finde ekstra timer i fx vikarbureauer. Hvis du har fuldtidsarbejde i hverdagene, kunne det være en mulighed at få vikar timer til weekenderne.

Sælg ting du ikke har brug for længere

For at vise mest muligt vilje til at få afdraget på din gæld, så kan det være en god idé at sælge så mange ting som du sagtens kan undvære. Det kunne være en ekstra bil, hunden, det dyre fladskærms tv, den bærbare computer eller tabletten. Der er masser af ting man kan sælge og finde penge til at give gælden et ekstra skub i den rigtige retning. Ved at gøre det, viser du at du er villig til at gøre hvad der står i din magt for at afdrage din gæld hurtigst muligt.

Hvis du har gjort alt ovenstående og kan vise det sort på hvidt til din bankmand eller en anden långiver, så vil med stor sandsynlighed have noget nemmere ved at få dem til at samle din gæld til bedre vilkår end før.