Hvor mange penge kan jeg have i banken, før jeg skal betale negative renter

Det lyder jo som Ebberød Bank, at du skal betale negative renter for at have penge stående i banken. Men det bliver virkeligheden for flere og flere bankkunder – også selv om de ikke har over 100.000 kroner på kontoen. Læs med, og find ud af, hvor mange penge du skal have i banken, før du skal betale negative renter – og hvordan du kan undgå det.

Sidder du, og overvejer et hurtigt lån på nettet, bekymrer du dig sikkert ikke over negative renter i banken.

Men mange bliver opkrævet negative renter i banken uden at vide det. For har du ikke din Nem-konto i den pågældende bank, udløser det typisk negative renter på hele dit indestående.

Derfor skal du også være opmærksom, hvis du låner store beløb som et hurtigt lån på nettet. Også selv om lånet netop udbetales til Nem-kontoen.

Men ryger dit indestående i banken op over beløbsgrænsen for, hvornår du skal betale negative renter, kommer det til at gnave af lånebeløbet. Særligt hvis det skal stå i banken i noget tid, før du skal bruge det.

Hvor mange penge skal du have for at betale negativ rente

Den bank, hvor du har din Nem-konto i, kan du typisk have op til 100.000 kroner stående i, før de trækker negative renter af dit indestående. Beløbet gælder for dit samlede indestående på tværs af alle dine konti – og eventuelle bank- og obligationslån trækker ikke fra i beregningen.

Men har du en bankkonto i en anden bank end den, som du har din Nem-konto i, trækker de negative renter af hele dit indestående.

Det betyder, at der bliver gnavet af din formue, så snart du har noget stående på kontoen.

Du kan trække negative renter fra i Skat

Som en lille trøst kan du trække negative renter fra i Skat. Men oftest er rentebeløbet ikke særligt højt, når vi ser på det med skattemæssige øjne. Derfor bliver det kun til et forholdsvist beskedent fradrag i forhold til den købekraft, som du har mistet på grund af de negative renter på din bankkonto.

Så fradraget for de negative renter er kun en ringe erstatning.

Hvordan slipper jeg for negative renter

Der findes dog nogle enkelte banker, hvor du IKKE skal betale negative renter. Derfor kan det være en ide at oprette en opsparingskonto hos dem.

Det drejer sig bl.a. om:

  • Ikano Bank
  • Santander Consumer Bank
  • Bank Norwegian
  • Facit Bank
  • Lunar Bank

Så kan du holde dit indestående i det eller de pengeinstitutter, hvor du betaler negative renter, på et niveau, som kun lige rækker til det, du har brug for. Resten af pengene sætter du over på opsparingskontoen.

Nogle banker har en højere beløbsgrænse

Der er også nogle banker, som har bibeholdt en højere beløbsgrænse end de 100.000 kroner som synes at være standarden i dag.

F.eks. giver de 0,5 % i rente af dit enestående op til 50.000 kroner hos Lunar Bank. Til gengæld får du ingen renter af det beløb, du har stående på kontoen over og op til 250.000 kr. Og har du over 250.000 kroner på kontoen, kommer du til at betale negative renter af det beløb, som overstiger de 250.000 kroner.

Så det er ikke alle bankerne, hvor du kan parkere store summer. Men spreder du en større formue ud over flere af ovenstående banker, kan det lykkes dig at holde pengene fri for negative renter.

Dog er det en god ide at holde dit indestående på opsparingskontoen hos den enkelte bank under de 745.000, som et det maksimumbeløb, som statens indskydergarantifond dækker.