Spar op eller kviklån – hvad skal du vælge

Du er sikkert blevet opdraget til at spare op til de ting, du drømmer om frem for at optage kviklån i tide og utide, hver gang der er en ny gadget eller anden smart ting, du gerne vil have. Det lyder nemt nok, men i praksis er der stor forskel på at have en låne- og en spare op-tilgang til dine penge. Vil du gerne skifte fra kviklån til spar op? Så læs med her!

Den største forskel på et spar op- og et kviklån-mindset er afsavnet. For skal du først spare op, skal du vente på at købe det, du drømmer om, til du har råd til det. Det kan være svært – og ekstra svært, hvis du er vant til at låne, så snart du ikke har penge nok.

Kan det vente?

Det er heller ikke altid det kan vente – eller det kan betale sig at vente.

Har du f.eks. brug for et nyt køleskab eller en ny vaskemaskine, fordi den gamle er stået af, og du ikke har råd til at købe det her og nu, er der ikke andet for end at låne. For du kan ikke leve uden – i hvert fald ikke køleskabet. Vaskemaskinen kan du eventuelt låne dig til – i hvert fald for i et stykke tid.

Der er også større investeringer som f.eks. ny bil eller nyt hus. Men det bruger du næppe kviklån til at finansiere. Så de falder lidt uden for emnet for denne artikel

Et af de steder, hvor det rent faktisk kan betale sig at vente, er forbrugselektronik. For der kommer altid en ny model lige om lidt, der har endnu flere funktioner og endnu mere af det hele. Oftest uden at prisen stiger nævneværdigt.

Så her kan det betale sig at vente – og så leve med den model lidt længere, som du har i dag.

Sådan går du fra kviklån til at spare op

Vil du gerne gå fra at tage mange kviklån og til at spare op, er det en god ide at starte med at få et overblik over, hvor du står rent økonomisk i dag.

Hvad er dine faste udgifter til:

  • Husleje
  • Vand og varme
  • Mad og andre livsnødvendigheder
  • Abonnementer

Og hvilke lån og anden gæld betaler du af på?

Altså: Hvad er dine faste udgifter – og hvor meget har du på kontoen hver måned, når de er betalt?

Prioritér og skær væk

Når du har overblikket, er du klar til at prioritere. Mange tror, at der ikke kan spares på de faste udgifter. Men du kan altid finde en billigere bolig, købe billigere ind, eller fravælge diverse abonnementer.

Og du kan samle dine smålån til et stort lån med et samlelån, så du får både billigere renter og billigere afdrag hver måned.

Men det er en svær disciplin. For det er surt at måtte undvære – med mindre du kan overbevise dig selv om, at det du undværer for at få råd til, er så meget bedre.

Hvor meget har du råd til at spare op?

Når du har prioriteret alt, og skåret alt det overflødige fra, skulle der gerne være blevet et større overskud på kontoen hver måned.

Det overskud kan du evt. oprette en ny konto til, og sætte en regel op i netbanken, så du automatisk tømmer eller overfører et fast beløb fra lønkontoen hver måned til den nye konto.

Så får du skabt en opsparing, som snart vil give dig råd til det, du drømmer om.

Lav eventuelt en beregning baseret på det gennemsnitlige overskud eller det beløb, du overfører hver måned, og se, hvor længe der går, før du kan købe det, du drømmer om.

Når du ikke kan undgå et kviklån

Men som sagt er det bare ikke altid, du kan undgå, at skulle optage et kviklån eller andet lån.

Sker det, så tænk dig om, og lad være med at være impulsiv.

Gennemgå listen over låneudbydere her på kviklanet.dk, og find de 3 låneudbydere som tilbyder den laveste ÅOP.

Ansøg derefter om lånet hos hver at disse låneudbydere.

Så får du både at vide, om de vil låne dig pengene, samt hvilken ÅOP og fast månedlig ydelse, du kommer til at sidde for. For dine lånebetingelser afhænger af låneudbyderens vurdering af din økonomi. Derfor kan du ikke bruge låneberegnerne på finansieringsselskabernes hjemmesider til noget.

Vælg derefter låneudbyderen med den billigste ÅOP i lånetilbuddet. Så er du sikker på at få det billigste Kviklån, så du stadig har råd til at spare op.