Mange studerende ser dårligt på SU-lånet, men er det nu også nødvendigt? Og skal det stadig ses som et tabu at tage SU lån? Det er nogle af de emner, som vi behandler i denne guide.
Økonomien er ofte presset som studerende
For mange studerende er økonomien presset. Særligt hvis man kommer videre på de hårdere videregående uddannelser, kan det blive et problem både at finde tid til at arbejde meget, samt at koncentrere sig om studiet. Her kommer SU-lånet ind i billedet. Det giver nemlig mulighed for, at du kan låne over 3.000 kroner om måneden. Det gode ved det er, at du ikke skal betale af på gælden med det samme. Først når du er færdig med din uddannelse. Her kan du endda få udsat tilbagebetalingen yderligere efterfølgende.
SU-lånet har attraktive vilkår
Når du er færdig med at læse, vil du med stor sandsynlighed aldrig blive tilbudt et mere attraktivt lån end SU-lånet er. Renterne er lave sammenlignet med for eksempel kviklån og også de fleste banklån, og der er ikke gebyrer på. Under din uddannelse vil renten være godt 4%, og når du er færdig, falder renten til 1%. Læs eventuelt yderligere om de præcise vilkår her.
Brug dit SU-lån strategisk
Som studerende kan du gøre klogt i at bruge dit SU-lån strategisk – også hvis du ikke mangler penge. Du kan låne pengene og sætte dem ind på en konto. Her kan du for eksempel spare pengene op til udbetalingen til en bolig, eller så du ikke skal låne ligeså meget, når du engang skal have et boliglån. SU-lånet er billig gæld, og ved du, at du alligevel skal låne penge om nogle år, fordi du skal købe fast ejendom, så kan dette være en god fidus.
SU-lånet skal ikke blive en sovepude
Optager du SU-lån for at forbruge pengene her og nu, er det måske ikke den bedste idé med mindre det kan fremme din udvikling. Det kunne være et kursus, der vil stille dig bedre på arbejdsmarkedet, når du er færdig med at læse. SU-lånet må endelig ikke blive en sovepude som gør, at du ikke får et studiejob. Et studiejob har både den værdi, at du selvfølgelig tjener penge. Du får dog også foden indenfor i en virksomhed, og du får noget erhvervserfaring. Det er rigtig positivt, når du skal ud at finde et arbejde, når dit studie er forbi. Søger du derfor flere penge til forbrug, så prøv at se om du ikke kan få flere timer i dit nuværende studiejob eller finde et mere. Mange studerende har flere studiejobs.