Udlån af penge – hvad skal du vide om det at låne penge

Udlån af penge kan i de fleste tilfælde betegnes som en tillidssag mellem långiver og låntager.

En udlåner ønsker formentlig ikke til at låne penge ud, med mindre han har en klar overbevisning om at låntageren er i stand til at afdrage lånet i forhold til den indgåede aftale.

Omvendt ønsker en låntager ikke at optage et lån hvis han ikke har tillid til udlåneren, eller hvis vilkårene er ublu eller der er tale om decideret åger virksomhed.

I gamle dage var der kun et sted at henvende sig når man ønskede at låne penge – det var i sin lokale bank. Fordelen var at man kendte sin bank og sin rådgiver, men ulempen var måske for nogen at de ønskede mere anonymitet i forhold til deres penge sager.

I dag er der et utal af forskellige måder at få et lån på – og det kan betale sig at se sig godt for inden man beslutter sig for at tage et lån.

Hvis lånet måske skal bruges til midlertidige uforudsete udgifter er en kasse kredit i ens bank måske optimalt, men er det et billån man skal bruge kan det fås hos både banker og finansierings selskaber – i de fleste tilfælde har bilforhandleren mulighed for at tilbyde finansiering.

Skal man anskaffe sig forbrugsgoder som en ny pc, vaskemaskine eller måske et fladskærms tv tilbyder stort set alle forhandlere en finansierings løsning. I mange af disse løsninger er der indbygget forsikringer der dækker i produktets/lånets levetid.

Det kan være fristende at springe på et godt tilbud i en sådan forretning, da man så allerede 10-15 minutter senere kan forlade forretningen med sin ny PC´er under armen.

Man skal dog inden man kaster sig ud i sådan et eventyr undersøge nogle basale ting – f.eks. stiftelses omkostninger, om det er en fast eller variabel rente, de årlige omkostninger i procent.

Ser man sig ikke godt for kan man risikere en rente på over 20 % p.a. og så bliver det en ualmindelig dyr fornøjelse.

Ofte er det for at det skal gå hurtigt at man vælger et kviklån og man opfatter måske forhandleren som både seriøs og kompetent – man skal dog blot huske at forretningen opnår en god provision hver gang de formidler en sådan finansieringsaftale.

Det skal altid fremgå af en finansieringsaftale hvad omkostningerne er ved lånet – både ved etableringen, men også de løbende omkostninger, samt diverse gebyrer. Så det er specielt vigtigt at læse det med småt – og navnlig de årlige omkostninger i procent.

Når man overvejer et lån er det en god idé at undgå impuls handlinger – tag den tid der skal til før du beslutter dig. Har du forelsket dig i et nyt og stort tv, så bed evt. forhandleren sætte det til side så du kan komme tilbage efter du har bestemt dig.

Hvis han tilbyder dig et finansieringsforslag så få papirerne med hjem – føler du dig tvunget til at beslutte dig så find et andet sted at handle, for det er dig der skal afdrage på lånet og ikke forhandleren.

Når du har fået papirerne kan du evt. kontakte din bank og høre hvad de kan tilbyde og du kan gå på Internet og prøve at sammenligne det lån du er blevet tilbudt med andre aktører.

Har man tidligere haft et lån som man af den ene eller anden årsag har misligholdt, er man måske kommet i den uheldige situation at man er havnet i registret for dårlige betalere (RKI).

Står man i dette register kan det være svært at få et nyt lån et andet sted – men det er imidlertid ikke umuligt.

En långiver der låner penge ud til en person som i forvejen er registret som dårlig betaler, løber af naturlige årsager en større risiko end ved at tage en person som ikke er registreret i RKI.
Vælger man at låne penge sådan et sted kan man imidlertid være sikker på en ting: Man kommer til at betale dyrt!

Grunden er at disse firmaer ved at man er afskåret fra at låne mange andre steder, så de kan tillade sig at tage så høj en rente de vil indenfor lovens grænser – og de gør det.

Derfor bør det være absolut sidste udvej at overveje et lån sådanne stedet – som udgangspunkt kan man sige at hvis ens bank siger nej (og man må formode at de burde kende lidt til ens økonomi), så er det fordi man ikke har luft nok i budgettet til flere omkostninger.

Under alle omstændigheder er der mange penge at spare ved at tænke sig om inden man beslutter sig for at optage et lån – husk på at det er en beslutning som ofte følger en i flere år fremover.