Værd at vide om forbrugslån
De fleste af os kender til, at vi pludselig står i en situation, hvor vi godt kunne bruge nogle flere penge mellem hænderne.
Det kan både være til sjov og ballade som ferier eller ny taske, eller til nødstilfælde, hvis bilen pludselig er brudt sammen eller tandlægeregninger løber op.
Lige meget hvad, er det ikke alle, der har mulighed for at gå i banken og låne en sum penge der svarer til det, man har brug for, eller som er til udbetaling, når man har brug for det.
Heldigvis findes der en løsning på dette. Hvis din bank ikke går med til den type lån, du kunne tænke dig, kan du nemt og hurtigt søge om et forbrugslån. Med et forbrugslån kan du låne en større sum penge, som du kan bruge på lige det, du har behov for eller lyst til.
Hvad er et forbrugslån?
Som det ligger i ordet, er et forbrugslån et lån til forbrug. Det vil altså sige, at det kan være til nærmest hvad som helst. Det er dermed helt op til personen der tager lånet, hvad det skal bruges på.
Modsat lån som billån eller realkreditlån, er forbrugslån ikke fastsat på en bestemt ting, det skal benyttes på. Hvad end du står og mangler reservedele til din bil, vil forkæle familien med en ferie eller noget helt tredje, så kan du altså vælge at bruge lånet, som du vil.
Helt overordnet kan forbrugslån lette lidt på hverdagen, i de måneder, hvor økonomien kan være en smule presset.
Fordele ved at vælge denne type lån
Mange mennesker vælger at gå i deres bank og snakke med dem om muligheden for et lån, hvis de mangler penge. Dette kan naturligvis være en fordel, hvis man ønsker at låne et beløb i den helt høje ende, ved eksempelvis et huskøb. Tager man et lån i banken, kommer lånets størrelse dog an på, hvordan din økonomi er for tiden.
Her bliver der både tjekket indtjening, udgifter og måden hvorpå du administrerer dine penge. Alt i alt skal du kunne redegøre for hvordan og hvorledes du tjener og bruger dine penge.
Hvis du i stedet søger om et forbrugslån, skal du ikke redegøre over for nogen, hvad pengene skal bruges på, hvor meget du tjener til daglig og hvad du ellers bruger dine penge på i hverdagen.
Denne type af lån tager ofte få minutter at søge, og mange steder lige så kort tid at blive godkendt til. Der er altså ikke nogen bankmand- eller kvinde, der skal bruge flere uger på at tjekke op på dig og din økonomi, før du kan blive godkendt.
Langt de fleste steder, går der højest et par dage, før du har dine penge til rådighed. Og mange steder har du dem allerede på dagen.
Hvem kan tage et forbrugslån?
Et forbrugslån kan tages af nærmest hvem som helst, der står og mangler nogle ekstra penge på kontoen. Der er så at sige næsten ingen krav til dig, der gerne vil tage denne type af lån.
Modsat banklån, er der ikke en person der vurderer, om du er berettiget til at tage denne type af lån. Du skal ikke engang troppe op nogen steder, og vise hvem du er.
Der er kun ganske få krav, som er gældende, hvis du vil tage denne type af lån. Du skal som minimum være 18 år, for at ansøge om denne type af lån. Hos mange lånudbydere er minimumsalderen sat endnu højere, og kan dermed ligge helt oppe på 21, 23 eller 25. Dette varierer dog fra udbyder til udbyder.
Selvom der ikke bliver tjekket op på, hvordan det står til med din økonomi, er det dog et krav, at du ikke er registreret som dårlig betaler i hverken Debitor Registret eller RKI. Er du registreret i en af følgende, kan låneudbyderne være i tvivl om, hvorvidt du nogensinde har mulighed for at betale dit lån tilbage.
Ekstra krav
Nogle steder er der krav om, at du viser et vist engagement, når du skal tage et forbrugslån. Du kan dermed godt komme ud for, at en lånudbyder vil have bevis på, at du har enten en aktiv lønkonto eller en større opsparing. På den måde skaber de en vis sikkerhed for sig selv, og går ud fra, at du kan tilbagebetale lånet.
Du bør dermed holde øje med de specifikke krav for de forskellige lånudbydere, hvis hverken du har en aktiv lønkonto eller en opsparing.
Forskel på renter på forbrugslån
Når du tager et forbrugslån, er renterne ofte langt højere, end de renter de kan tilbyde i bankerne. Når du som lånudbyder skal sætte en rente på forbrugslån du udbyder, skal du være sikker på, at det kan løbe rundt for dig.
Renterne på denne type af lån starter som regel på lidt under de 10% og kan gå helt op til omkring 26-27%
Renternes størrelse afhænger som regel af, hvor mange fordele eller ulemper der er ved det lån, du tager. Det er dermed meget forskelligt fra lånudbyder til lånudbyder, hvad renten ligger på, når du søger om lån.
Hvorfor er renter på forbrugslån så høje?
Man kan måske undre sig over, at renterne er så meget højere ved forbrugslån, end ved almindelige banklån. Dette er der en god forklaring på.
Ved et banklån bliver det som nævnt grundigt gennemgået, hvad du tjener, og hvad du har af mulighed for at betale dit lån tilbage inden for en bestemt tidsperiode. Bankerne har altså en vis sikkerhed ved at låne dig penge, og kan derfor tilbyde dig et beløb, som de kan se, at du har mulighed for at betale tilbage. De kan altså regne sig frem til, at du bør kunne betale dit lån tilbage inden for den aftalte tidsperiode.
Når man skal søge om et forbrugslån, har lånudbyderen ikke nogen chance for at vide, hvorvidt du har mulighed for at betale dit lån tilbage eller ej. Et forbrugslån uden sikkerhed for lånudbyderen er dermed risikabelt for udbyderen.
Så at sige er det en sikkerhed for banken, at kende til din økonomiske situation, og kunne tilpasse lånet derefter. Modsat løber virksomhederne der udbyder forbrugslån en langt større risiko, og sikrer dermed sig selv bedst muligt med de højtsatte renter.
Hvor meget kan man låne med forbrugslån?
Når du søger om et forbrugslån, kan du selv vurdere, hvor mange penge du har behov for at låne. Dog er der ikke mulighed for at låne samme store pengebeløb, som de fleste banker tilbyder.
Det varierer meget fra firma til firma, der udbyder lån, hvor mange penge der er mulighed for at låne.
Ganske få steder, kan du få lov at tage et forbrugslån på helt op til 400.000 kroner, men langt de fleste steder ligger beløbet en del lavere. Som regel under de 100.000 kroner.
Når du vælger at tage denne type af lån, er det dog en god idé at du overvejer, hvor mange penge du har behov for at låne, og hvor mange penge du har mulighed for at betale tilbage igen. Selv om det er let og hurtigt at ansøge om lånet, er det alligevel en god idé, at du inden da overvejer til hvad du vil bruge pengene, og hvor mange du bør søge om, så det bliver et realistisk lån for dig.
Sammenlig forbrugslån og find det bedste match til dig
Der findes et hav af forskellige firmaer, der udbyder forbrugslån. Der er derfor masser at tage af og vælge imellem, når du skal ud og finde ud af, hvilket lån du skal tage.
Selvom du hos mange udbydere kan låne den samme mængde penge, kan der godt være stor forskel på typen af lånet. Inden du ansøger om lån hos den første og den bedste, er det derfor godt at finde ud af, hvad dine behov er i forhold til lånet. Er det vigtigst for dig, at du kan låne et højt beløb, at renten er lav eller at tidsintervallet for din tilbagebetaling er langt?
Flere steder på nettet kan du finde en forbrugslån oversigt, der viser forskelle og ligheder på de mange lån, der findes. Her kan du se, hvilke firmaer der giver mulighed for det største lån eller hvilke firmaer der udbyder den laveste forbrugslån rente.
Sæt dig fast på, hvad dit største behov er. Er det vigtigt for dig, at finde billig forbrugslån, eller en lav rente på dit forbrugslån, kan det være, der samtidig er krav til, at pengene skal betales tilbage forholdsvis hurtigt. Har du modsat brug for at have god tid til tilbagebetaling af lånet, kan det være at renten er sat højere. Der er dermed fordele og ulemper ved de mange forskellige udbydere.
Tilbagebetaling af dit lån
Når du tager et lån, vil der fremgå eller blive aftalt et tidsinterval, som dit lån skal være tilbagebetalt inden. Dette tidsinterval kaldes for løbetiden.
Alt efter hvor du vælger at tage dit lån, kan løbetiden være henholdsvis lang eller kort. Mange vil nok tænke, at det er rarest med en lang løbetid, da man dermed har god tid til at tilbagebetale sin gæld. Vælger du et lån med lang løbetid, vil renten dog ofte være højere, og dit lån vil samlet set blive dyrere.
Det bedst besparende for dig er dermed, hvis muligt, at du vælger et lån med en kortere løbetid, så du hurtigt får afviklet din gæld og samlet set får et billigere lån. Tjek derfor ekstra grundigt op på lånene og sørg for at sammenlig forbrugslån du læser om, for at finde ud af, hvor du finder korte og hvor du finder lange løbetider.
Hvis du ikke tilbagebetaler dit lån i tide
Hvis du ender med ikke at kunne betale dit lån tilbage i tide, vil der hos flere udbydere blive tilføjet yderligere økonomiske omkostninger for dig. Sørg derfor for at tage et lån, du kan betale tilbage inden for den aftalte løbetid. Og huske ligeledes at have godt styr på dit lån og tjekke grundigt, hvornår lånet skal være betalt, så ikke det glipper.
Sådan ansøger du om et forbrugslån
Hos langt de fleste udbydere er det ganske simpelt og nemt at ansøge om et lån. De fleste steder kan du ansøge om lånet på deres hjemmesider, der ofte er sat enkelt op, så du trin for trin kan se, hvad du skal gøre, for at blive godkendt til at tage lånet.
Når du har valgt det bedste forbrugslån til lige netop dig, skal du som ofte svare på nogle korte og hurtige spørgsmål om dig selv. Eksempelvis skal du ofte godkende, at du ikke er registreret som dårlig betaler og eventuelt redegøre for, hvad du regner med at bruge lånet på.
Når du kort har svaret på spørgsmål om dig selv, og med Nem-ID forevist, at du er, hvem du giver dig ud for at være, kan du afvente en godkendelse om lånet. Som regel vil dette ske efter ganske kort tid, og kan hos nogle udbydere tage få minutter, mens det hos andre kan tage op til et par dage.
NemID når du skal søge om forbrugslån
Når du søger om forbrugslån, skal du langt de fleste steder benytte dit Nem-ID. Først og fremmest gør dette, at dem der skal udbyde lånet til dig, kan være sikre på, at du er den person, du giver dig ud for at være.
Derudover kan du i mange tilfælde udgå, at du skal indtaste dine kort- eller kontooplysninger, da dit Nem-ID er tilknyttet din Nemkonto. På den måde ryger pengene direkte over på din Nemkonto, som for langt de fleste mennesker, er den konto, du benytter hyppigst.
Ligeledes fungerer dit Ned-ID også som en digital underskrift. Det er blandt andet dette der gør, at du ikke behøver at troppe op til et møde og skrive under med pen og papir, når du skal tage denne type lån. Det hele kan dermed gøres hjemme fra dig selv.
Det billigste forbrugslån til dig
Hvis du gerne vil sikre dig, at du får et billigt forbrugslån, kan du som nævnt sørge for at vælge et, som har nogle lave renter. Dog er der også andre faktorer der spiller ind, når det handler om den samlede pris på lånet.
Mange firmaer udbyder forskellige frynsegoder, hvis du vælger dem frem for et andet firma. Det kan være ting som en ekstra lav rente på første lån, hvis du kan betale tilbage inden for en måned. Det kan også være, at du får en lavere rente, hvis du ved tidligere lån har vist, at du er en god og troværdig tilbagebetaler.
Sørg derfor for at undersøge diverse frynsegoder, som firmaerne udbyder, for på den måde at finde billige forbrugslån, der matcher dine behov.
Vær opmærksom på gebyrer, og undgå at blive overrasket
Når du tager et lån, er det ikke blot renterne du skal være opmærksom på, hvis du vil vide, hvad lånet samlet set kommer til at koste dig i sidste ende.
På stort set alle forbrugslån er der også tillagt gebyrer af den ene og den anden slags, som du skal huske at regne med ind i dit regnskab.
Det er meget forskelligt fra lånudbyder til lånudbyder, hvor store gebyrer der er tillagt dit lån. Hvad du førhen troede var det billigste tilbud, kan ende med at blive det dyreste, hvis ikke du gennemtjekker det ordentligt. Skal du blot låne en lille sum penge, kan gebyrerne ende med at blive en stor procentdel af den samlede pris, hvis du vælger en udbyder med høje gebyrer.
Hos stort set alle lånudbydere vil der være et stiftelsesgebyr. Det er altså et gebyr du betaler, for overhovedet at få lov til at tage dit lån. Dette gebyr kan variere en hel del, alt efter hvor du tager dit lån. Et ellers billigt forbrugslån, kan altså sagtens have et enormt højt stiftelsesgebyr.
Forskellige udbydere kan have vidt forskellige gebyrer af diverse grunde, så sørg derfor for at gennemlæse hvilke gebyrer du skal betale, før du vælger, hvor du vil tage dit lån.
Hvis du fortryder dit forbrugslån
Hvis du har taget et forbrugslån, men alligevel pludselig kommer til pengene på anden vis, kan det være, du har lyst til at fortryde dit lån igen. Hvis du tager et lån, har du ret til at fortryde det inden for 14 dage, ifølge kreditaftalens §19.
Her kræver det, at du kontakter den udbyder, der har lånt dig pengene. Det er vigtigt, for din egen skyld, at du ikke blot ringer til lånudbyderen og meddeler, at du vil fortryde lånet. Sørg for at gøre det skiftligt, så du er sikker på at have beviser på din opsigelse, hvis der skulle blive behov for dette.
Inden for 30 dage skal du dernæst betale det fulde lånte beløb tilbage til din lånudbyder. Dette gælder som regel også de renter, du skulle have betalt for indeværende måned. Dog skal lånudbyderen afslutningsvis tilbagebetale det beløb til dig, som gebyrerne har kostet, da du skulle oprette dit lån.
Til dig der frygter at blive ”snydt”, hvis du tager et forbrugslån
Mange mennesker mener, at man skal holde sig langt væk fra at tage forbrugslån, da man kan ende med at betale en hel del flere penge, end man havde regnet med.
Som med alle andre typer af lån, man kan tage, bør man blot sørge for at sætte dig ordentligt ind i lånet og læse det med småt, før man søger om et beløb. Gør du dette, kan du let regne ud, hvad det samlet set kommer til at koste dig at låne pengene.
Sørg for at læse op på, hvad der er af forskellige gebyrer ved det lån du tager, og find ud af hvor højt de ligger.
Noget der kan gøre dit lån en hel del dyrere, end hvad du regner med, er hvis du ikke tilbagebetaler i tide. På den måde kan renten stige og du kan blive pålagt ekstra gebyrer. Sørg derfor for at tage et lån, du kan betale tilbage i tide, så ikke du ”snyder” dig selv og kommer til at betale ekstra.
Helt generelt vil de billigste lån være dem, der har den laveste ÅOP.
Hvad er ÅOP?
ÅOP er et begreb der er værd at holde øje med, når man tager forbrugslån. Begrebet står for ”Årlige indkomster i procent”. Dermed indeholder begrebet en samlet oversigt over alle de omkostninger, der er i dit lån. Det er altså både renter og gebyrer.
Et lån kan dermed godt have høje renter, men ikke så store gebyrer, hvilket kan gøre ÅOP’en lav. Hold derfor øje med, og sammenlign, ÅOP i de forskellige lån der udbydes, før du vælger, hvor du vil tage dit lån.
Sådan sørger du for at betale din gæld til tiden
Som nævnt kan der være en del økonomiske ulemper, ved ikke at tilbagebetale sin gæld i ordentlig tid. Heldigvis findes der en del gode tips og tricks til, hvordan du hurtigt kan blive gældfri, så økonomien ikke løber løbsk.
Skemalæg din økonomi
At godt trick kan være at danne sig et overblik over, hvor meget man har i indkomst og i udgifter om måneden. Dette kan være smart at skrive ind i et skema enten i hånden eller i et excel-ark, så man har et overblik. På den måde kan du finde ud af, hvor mange penge du kan lægge til side om måneden, til afbetaling af din gæld.
Har du ikke et passende stort beløb, du kan betale til din gæld om måneden, kan du kigge på, om du kan spare lidt nogle andre steder, og dermed hurtigere blive gældfri.
Betal lidt ekstra, når du kan
Har du en måned pludselig lidt flere penge til rådighed, end du plejer at have, kan det være en god idé at afsætte dem, eller måske nogle af dem, til tilbagebetaling af dit lån.
Sørg for at gøre dette, lige så snart du har pengene til rådighed. På den måde går du ikke rundt med de ekstra penge på kortet, som du pludselig får lyst til at bruge på noget andet, der måske er langt mindre fornuftigt.
Ofte stillede spørgsmål
💸 Hvor lang kan afdragsperioden være?
Hos de fleste lånevirksomheder kan du selv vælge, hvor lang tid du vil afdrage over – det kan være få måneder eller flere år. Hos nogle virksomheder kommer det også an på lånets størrelse og renten.
💡 Hvor hurtigt kan du få pengene udbetalt?
Det er forskelligt fra udbyder til udbyder. Nogle låneinstanser tilbyder lån, der udbetales efter ganske få minutter, andre steder tager det et par timer. Andre virksomheder er en smule længere om at udbetale dem. Nogle steder kommer det også an på, hvor stort beløbet er.
❔ Hvad er renten på et online lån?
Renten kan variere meget fra virksomhed til virksomhed. Ofte afgøres det også efter lånets størrelse, og hvor lang en afdragsperiode, du vælger.
☝ Hvor lang tid tager det at søge om et lån?
Hos nogle lånevirksomheder skal du oprette en kredit, før du kan ansøge om lånet, og det kan tage lidt tid. De fleste hjemmesider reklamerer dog for, at du kan ansøge om lånet på et par minutter.
Ønsker du at læse mere om økonomi, så følg evt. med på vores blog.