Skal du låne til din nye båd, kan du enten vælge et lån i banken, der minder om det, du kan optage til en bil, eller optage lånet direkte som et kviklån på nettet. Det eneste, du aldrig må gøre, er at tage lånet gennem den forhandler, der sælger dig båden. Hvorfor, og hvordan du finder det billigste bådlån, kan du læse mere om her.
Er drømmen at blive kaptajn på egen lystbåd, stævne til søs og nyde stilheden, freden og havets vuggende bevægelser? Så kræver det for det meste, at du kan finde en god og billige måde at finansiere dine båddrømme på.
Her findes der flere forskellige muligheder, du kan vælge imellem, hvoraf vi ser nærmere på de tre mest almindelige i denne artikel.
Banken er ikke nødvendigvis den billigste
I banken kan du typisk tage et lån, der er skruet sammen på samme måde som et billån. Altså hvor det forventes, at du lægger minimum 20 % af købssummen som udbetaling, samt at banken kan optage pant i båden som sikkerhed for lånet.
Du kan dog sagtens låne til båden, selv om du ikke har råd til udbetalingen. Det gør dog renten på lånet en hel del højere, fordi banken så mener, at de løber en større risiko ved at låne dig pengene. Samtidig stiller de stadig krav om sikkerhed i båden, for at de vil bevillige dig lånet.
Denne sikkerhedsstillelse lægger unødige udgifter på lånet i form af stiftelses- og tinglysningsgebyrer. Sidstnævnte kan hurtigt løbe op, fordi det beregnes som en procentsats af den værdi, som båden handles til.
De penge kommer du også til både at afdrage og betale renter af.
Lån hos forhandleren – den nemme løsning
De fleste bådforhandlere tilbyder også en finansiering af din båd. Det er en nem måde at få finansieret lånet til båden på, fordi du slipper for at skulle stå for låneansøgningen selv.
Så vælger du den løsning, kommer du nemmest i mål med finansieringen af din nye båd. Du skal så at sige kun sørge for at få sat båden i vandet og betale alle afdragene til tiden.
Problemet er, at det oftest også er den dyreste løsning. For forhandleren tjener naturligvis en henvisningsprovision for at formidle lånet – og den provision kommer du til at betale. Enten i form af en højere rente eller et højere stiftelsesgebyr.
Oftest skilter bådforhandlere med, hvilket finansieringsselskab bådlånet udbydes for. Det er oftest et af de større og dermed tit også billigste udbydere af kviklån som f.eks. Santander, Basisbank eller Bank Norwegian. Og selv her vil du være i stand til at få et billigere tilbud, bare du ansøger om lånet selv.
Ansøg selv om et kviklån til din nye båd
Står du selv for ansøgningen om et kviklån til din nye båd, vil du derfor næsten altid får den billigste rente. Eller en rente der er lige så lav, som den du kan få i banken. Typisk skal du have fat i de låneudbydere på nettet, der tilbyder de helt store kviklån. Her vil du oftest kunne låne til i hvert fald en større brugt båd uden at ramme hovedet mod maksimumsbeløbet for udlån.
Samtidig undgår du at skulle stille båden eller noget andet værdifuldt som sikkerhed for lånet, når du optager det som et kviklån på nettet. Og så er ventetiden på, om du kan få lånet bevilliget oftest nede på ganske få minutter – og i hvert fald hurtigere både end at låne hos forhandleren eller i banken.
Vil du give dig selv de bedste forudsætninger for at finde det bedste og billige lån til din nye båd, skal du som minimum ansøge om lånet 3 steder. For det er først, når du får lånedokumentet, du får oplyst den rente og løbetid, der gælder for netop dit lån.
Derved kan du få 3 bud på lån at vælge imellem, når du skal låne til din båd. Vælg det lån, der har den laveste ÅOP-værdi. Så er du sikker på, at du har fundet det billigste lån. De andre to lånedokumenter lader du bare være med at underskrive. Så vedbliver de med at være det lånetilbud, som de er, indtil du har underskrevet dem med dit NemID.