Hvad er et mikrolån?
Et mikrolån er et lån af et mindre beløb med en kort tilbagebetalingsfrist. De fleste mikrolån er på mellem 5.000 og 10.000 kroner men kan også være på et højere eller lavere beløb. I Danmark findes der rigtig mange udbydere af mikrolån. Markedet er præget af en hård konkurrence blandt udbyderne, hvilket kun er en fordel for forbrugerne. Det betyder nemlig, at renterne og gebyrerne bliver lavere. Mikrolån går ofte under andre betegnelser som kviklån, sms lån og hurtig lån. Fælles for alle lånene er, at det er lån af et mindre beløb. Gennem årene er mikrolånene blevet kritiseret for den høje rente og de høje gebyrer. Det er blevet bedre med årene, men gebyrerne og renten kan stadig være rigtig høj i dag. Derfor er det altid vigtigt, at du tænker dig om, inden du optager et mikrolån.
Udbyder af mikrolån – hvilken skal jeg vælge?
Som vi var inde på i forrige afsnit, så findes der rigtig mange udbydere af mikrolån. Som forbruger kan det være svært at navigere i, hvilken udbyder du skal vælge. Det er altid vigtigt at undersøge markedet og de forskellige lånemuligheder, inden du underskriver en låneaftale. Vi anbefaler altid, at du ansøger om minimum 3 forskellige lån. Årsagen til at det giver mening er, at du ikke får oplyst den endelige rente og de endelige gebyrer, før du er blevet kreditvurderet af lånefirmaet. Du kan dog altid finde oplysninger om, hvilke intervaller renterne og gebyrer ligger i. Oplysninger som disse er guld værd, når du skal finde steder at ansøge om et mikrolån.
Hvordan ansøger jeg om et mikrolån?
En af årsagerne til at mikrolån er blevet så populære er fordi, at det er så nemt at ansøge. Ansøgningen kan være udfyldt på få minutter. Oftest oplyser du kun lånefirmaet om en række basisinformationer som din indkomst, bopæl, alder, navn og lignende. Det er kun ved større beløb, at mange lånefirmaer kræver årsopgørelser med mere. Ved de mindre lånebeløb er det heller ikke altid sikkert, at du skal oplyse din indkomst.
I oversigten her på siden, kan du hurtigt danne dig et overblik over de forskellige udbydere af mikrolån, og du kan få et indblik i renter, svartid, løbetid med mere. Kort sagt alle de oplysninger du har brug for, når du skal finde det bedste mikrolån for dig. Ansøgningen udfylder du på låneudbyderens hjemmeside gennem en formular. Nogle udbydere giver dig svar med det samme, mens det for andre sjældent tager mere end et par timer.
Kreditomkostninger og ÅOP – 2 vigtige oplysninger
Når du sammenligner tilbud på mikrolån, er der flere vigtige ting at kigge på. Der er naturligvis renten og gebyrerne, men der er også 2 andre satser, der kan give dig overblikket over lånets reelle omkostninger. Det er kreditomkostningerne og ÅOP. De fortæller egentlig det samme, men de fortæller det på forskellige måder. ÅOP står for årlige omkostninger i procent og fortæller dig, hvor store omkostningerne er på lånet gennem en procentsats, mens kreditomkostningerne fortæller dig det i kroner og øre. De to tal tager både højde for renter og gebyrer og giver dig det store overblik over omkostningerne.>
Hvor gammel skal jeg være for at kunne tage et mikrolån?
Den lovpligtige alder for at kunne optage et mikrolån er 18 år. Hos mange låneudbydere er kravet dog højere. De fleste udbydere ligger på over 20 år, for at man kan blive godkendt. Dette skyldes primært at en højere alder som regel er forbundet med en bedre økonomi. Derfor anser mange udbydere det som en for stor risiko at låne ud til personer på 18 år. I vores oversigten kan du hurtigt se, hvad alderskravet er hos de forskellige udbydere.
Fordele ved at vælge et mikrolån
Hvad taler for at optage et mikrolån? Det kommer vi nærmere ind på nedenfor.
Hurtig svartid
En af årsagerne til at mikrolån overhoved er blevet så populære er den korte svartid. Nogle udbydere afviser/godkender dig med det samme, mens det for andre ikke tager mere end et par timer. Bliver du godkendt, kan du som regel forvente at se pengene tikke ind på din konto allerede næste hverdag. Det er en behandlingstid som de færreste banker kan være med på. Her kan det ofte tage flere uger, før du kan have det lånte beløb stående på din konto.
Lavere krav
Kravene for at blive godkendt til et mikrolån er generelt lavere end ved et banklån. Vil du gerne låne penge i banken, skal du som regel igennem et møde med din rådgiver, ligesom han/hun kræver at se et budget. Det giver som sådan også rigtig god mening, da din rådgiver gerne vil sikre sig, at du kommer på dybt vand. Kan du ikke fremvise en flot lønseddel, så kan et mikrolån være din vej til at låne penge. Kravene er typisk lavere, og du slipper for at skulle fremvise et budget. Tit skal kræves der ikke mere information end din indkomst, alder, navn, adresse og lignende. Du må naturligvis ikke stå registreret i RKI eller andre registre for dårlige betalere. Du skal også være dansk statsborger og i besiddelse af et NEM-ID.
Intet krav om sikkerhed
En anden fordel ved mikrolån er, at der som regel ikke stilles krav om sikkerhed. Skal du låne et højere beløb i en bank, kan de kræve bil, bolig eller andet af høj værdi i sikkerhed for lånet. Det er kort fortalt en sikkerhed, hvis nu du ikke kan indfri lånet. Det skal du ikke med et mikrolån, og det giver dig altså mulighed for at låne, selv hvis du bor til leje eller ikke ejer en bil.
Opsummering af fordele
For at gøre det mere overskueligt for dig at gennemskue fordelene ved et mikrolån, har vi her listet dem op.
- Ingen sikkerhed
- Lavere krav end ved et traditionelt banklån
- Kort svartid
- Hurtig udbetaling
- Nemt at ansøge
Hvor ofte opdaterer vi vores oversigt?
Vi bestræber os på at opdatere oversigten over mikrolån, så snart der er ændringer i lån. Vi vil være danskernes foretrukne hjemmeside til sammenligning af mikrolån og andre lånetyper og for at det mål kan realiseres kræves det, at vi har en opdateret oversigt. Hvis du tvivler på, hvilket mikrolån der passer bedst til dig, så anbefaler vi altid at ansøge flere forskellige steder. Det er gratis og tager ikke lang tid. Det giver dig nemlig et meget bedre sammenligningsgrundlag, når du har flere lånetilbud at holde op i mod hinanden.
Læg et budget inden du låner
Før du optager et mikrolån, bør du lægge et budget, der samler dine udgifter og indtægter. Formålet med budgettet er at finde dit rådighedsbeløb. Ved at finde dit rådighedsbeløb ved du, hvor mange penge du har at betale af for hver måned. Løbetiden på mikrolån er ofte korte, og derfor kan det kræve et større rådighedsbeløb. Ved at lægge et budget kan du undgå at tage et lån, som du ikke har penge til at betale tilbage.
Når du samler dine indtægter og udgifter skal du tage højde for følgende:
- Din indkomst
- Husleje inkl. vand, varme og el
- Udgifter til bil
- Forsikringer
- Faste omkostninger (telefon, internet, tv osv.)
- Variable omkostninger (gaver, tøj med osv.)
- Opsparing og lignende
- andet
Tager du udgangspunkt i ovenstående, kan du ikke komme helt galt afsted, når du laver dit budget.
Tænk dig om før du låner
Det er nemt og hurtigt at blive godkendt til at mikrolån, og inden for ganske få dage kan du have fået nye penge på kontoen. Mange fristes af de hurtige lån, og det ender desværre ud i en gæld, der er svær at betale tilbage. Kan du ikke betale de månedlige afdrag kan der hurtigt komme ekstra høje renter og gebyrer på. For at undgå dette indførte regeringen en betænkningstid på kviklån, mikrolån, forbrugslån og lignende lånetyper. Det skulle ganske enkelt hjælpe flere til at undgå disse låneformer.
Låneudbyderne har dog sammensat nye og smarte måder at undgå disse regler på, og derfor er det de færreste lån, der reelt er en bundet betænkningstid på. Vi anbefaler, at du altid tænker dig grundigt om og aldrig underskriver en låneaftale med det samme. Tænk dig om et par dage og find ud af, om du virkelig har brug for et lån. Måske ville det give bedre mening for dig at spare op?
Kan jeg bruge pengene på det jeg har lyst til?
Et mikrolån er forbundet med en stor anonymitet. Der er ikke nogen, der blander sig i, hvad du skal bruge pengene til. Har du taget et lån i banken, er du med stor sandsynlighed blevet spurgt ind til, hvad du skulle bruge pengene til. Det er ubehageligt for mange. Særligt hvis pengene skal bruges til forbrug. Dette undgår du ved et mikrolån. Det hele foregår online, og du er ikke i dialog med nogen under ansøgningsprocessen. Du kan med andre ord bruge pengene på lige det, du har lyst til. Om det så er din drømmeferie, en uforudset udgift eller noget helt tredje.
Kan jeg tage et mikrolån trods RKI?
Det er de færreste låneudbydere, der tilbyder deres kunder at optage et mikrolån trods en RKI registrering. Det sker at der popper nye udbydere frem, der tilbyder lån til RKI-registranter i særlige kampagner. Det er dog generelt noget, som de etablerede låneudbydere holder sig fra. Risikoen for ikke at få pengene tilbage igen er ganske enkelt for stor. Er man registreret i RKI, har man jo i forvejen gæld, der skal betales af på, og det er de færreste, der har råd til at betale ny gæld af. Skal du ud af RKI, skal du betale gælden ud, og så vil det i hvert fald ikke være en registrering i RKI, der begrænser dig fra at låne penge.
Renter og gebyrer på mikrolån
Mikrolån har på lånemarkedet et plettet ry. Vi har alle hørt historier om folk, der har optaget et kviklån eller et mikrolån og så er blevet overrasket over de høje renter og gebyrer. Det er da også sandt, at renter og gebyrer er noget højere end på andre låneformer. Til gengæld får du dine penge hurtigt, og det er meget anonymt. Renterne og gebyrerne er da også blevet væsentligt bedre de senere år, fordi der er kommet så mange nye spillere på markedet. Låneudbyderne udfordrer hele tiden hinanden på renterne og på gebyrerne. Det kommer dig til gode som låntager. Husk altid at læse låneaftalen grundigt igennem, inden du optager et mikrolån. Du skal kende til lånevilkårene, så du ikke tager et mikrolån med højere renter og gebyrer, end du kan klare at betale.
Findes der gratis mikrolån?
Gratis mikrolån kan lyde aldeles lukrativt. Det hænder da også, at det er muligt at optage et mikrolån gratis. Altså ikke gratis i den forstand, at du ikke skal betale lånet tilbage. Nej gratis i den forstand at du ikke skal betale renter og gebyrer på lånet. De gratis mikrolån er som regel noget selskaberne tilbyder til førstegangskunder. Det er nemlig et glimrende middel til at få nogle kunder ind i forretning på og give dem en god oplevelse.
Når du vælger at tage et gratis mikrolån, skal du være opmærksom på, at det typisk er mindre beløb du kan låne. Det er sjældent, at beløbet er over 5.000 kroner. Samtidig skal du indstille dig på, at beløbet skal være betalt tilbage inden for kort tid – ofte inden for 30 eller 60 dage. Det stiller altså store krav til, at du kan betale et relativt stort beløb af på kort tid.
Ansøg altid flere forskellige lån og lav en sammenligning
Da låneomkostningerne defineres ud fra din kreditvurdering, kender du aldrig til de præcise lånevilkår, før du modtager din låneaftale. Af den grund giver det god mening at ansøge om flere forskellige mikrolån. Det koster ingenting, og så tager det ikke lang tid. Det giver dig et meget bedre overblik over lånene, og du får noget at sammenligne ud fra. Vælger du det første og bedste mikrolån, risikerer du at betale alt for meget for lånet, og det er der jo ingen, der ønsker. Ansøg flere lån og læs de forskellige låneaftaler igennem, før du underskriver en låneaftale med dit NEM-ID. Kig altid på satser som ÅOP’en, kreditomkostningerne, løbetid, gebyrer og renter.