Hvad er et mobillån?
Mobillån er en populær lånetype i Danmark. Lånet er ofte på et mindre beløb fra få hundrede kroner og op til 15.000 kroner. Mobillån er udbydes af online låneudbydere, der ikke har fysiske afdelinger som de traditionelle banker. Vil du derfor have et mobillån, skal ansøgningen ske online. Lånet kan du nemt ansøge fra både mobil og pc – du skal nemlig blot udfylde en ansøgningsformular online, hvorefter du får svar på, om du er blevet godkendt eller afvist til lånet. Nedenfor går vi mere i dybden med mobillånet, og du kan blandt andet blive klogere på fordelene, samt hvilke krav du skal leve op til.
Hvordan tager jeg et mobillån?
Da mobillån primært udbydes af online låneudbydere, skal du på internettet for at finde et lån. Der findes i Danmark rigtig mange udbydere af mobillån, hvor du har mulighed for at låne alt fra få hundrede kroner og op til mange tusinde kroner. På deres hjemmeside vil der oftest være en låneberegner, hvor du kan vælge løbetid og lånebeløb. Efterfølgende skal du udfylde en ansøgningsformular, hvor efter du vil finde ud af, om du er blevet godkendt. Ansøgningsformularen skal typisk underskrives med dit NemID.
Noget af det der adskiller mobillånet fra et traditionelt lån i en bank er, at det er hurtigt at ansøge, og pengene bliver overført hurtigt. Hos mange låneudbydere kan du have pengene samme dag, som du ansøger. I en bank er det ikke urealistisk, at denne proces tager adskillige uger.
Hvad kan jeg bruge pengene til?
Udbyderne af mobillån blander sig ikke i, hvad du ønsker at bruge pengene til. Det bestemmer du helt selv. Mange låntagere vælger at bruge et mobillån til rent forbrug. Det er nemlig en hurtig måde at få penge på kontoen på, hvis du står og mangler et par tusinde kroner til drømmeferien eller til et nyt fjernsyn. Der er også de låntagere, der vælger at bruge de lånte penge på en uforudset udgift. Er der kort betalingsfrist på udgiften, kan et mobillån nemlig være en hurtig vej til et lån, og derfor bruger mange af låntagerne også de lånte penge til uforudsete udgifter. Hvad du bruger pengene til, er dog helt din egen beslutning.
Hvad er fordelene ved denne lånetype?
Et mobillån har helt klart sine fordele sammenlignet med for eksempel et banklån. Vi gennemgår de største fordele nedenfor:
- Nemt og hurtigt
Det er nemt og hurtigt at tage et mobillån. Du udfylder en ansøgning online, hvorefter du som regel vil modtage svar med det samme. Bliver du godkendt vil pengene stå på din konto enten samme dag eller næstkommende hverdag. Undervejs skal du ikke tale med nogen rådgiver, og derfor er processen også meget hurtig, da det meste sker automatisk.
- Ingen sikkerhed
En anden væsentlig fordel ved et mobillån er, at du ikke skal stille sikkerhed for lånet. Det giver personer uden fast ejendom eller andet af høj værdi mulighed for at låne penge. Når du stiller sikkerhed for et lån, betyder det, at banken har en sikkerhed, hvis nu du ikke kan betale lånet tilbage. Det kan være dit hus eller din bil. Et alternativ til sikkerhed er, at nogle låneudbydere kræver en kautionist. Dette er dog ikke så udbredt herhjemme endnu.
- Anonymt
Det er de færreste, der annoncerer med, at de låner penge. Derfor er det også rart med et lån, hvor du ikke skal til lange rådgivningsmøder, før du får udbetalt mobillånet. Det skal du ikke med et mobillån. Du kan sidde derhjemme og udfylde ansøgningen uden overhoved at være i kontakt med nogle af låneudbyderens rådgivere. Alt foregår elektronisk.
Er der nogen ulemper ved et mobillån?
Ligesom mobillånet har sine fordele, så er der naturligvis også nogle ulemper ved et mobillån. Den primære ulempe er, at udgifterne er relativt høje. Udgifterne ved et mobillån er renter og gebyrer. Oftest kommer der et stiftelsesgebyr på, ligesom der også typisk vil være løbende gebyrer – for eksempel administrationsgebyr. Renten på mobillån svinger meget fra udbyder til udbyder, men typisk ligger den fra cirka 9% – 27%. Nogle udbydere tilbyder en lavere rente, mens andre tilbyder en højere. Flertallet af de danske udbydere ligger dog mellem 9% og 27%.
En af grundene til de højere omkostninger skal findes i, at kravene til et mobillån er lavere end til andre former for lån. Det er lettere at blive godkendt, og tit behøver du ikke engang have en fast indkomst. Jo dårligere din kreditvurdering er, jo ringere vil kravene til lånet også blive. Er din kreditvurdering for dårlig, vil du med stor sandsynlighed blive afvist til et mobillån.
Findes der mobillån trods RKI?
Der findes udbydere, der tilbyder mobillån trods RKI. Oftest vil kreditomkostningerne ved lånet være betydeligt højere, i forhold til hvis du ikke står i RKI. Andre udbydere kræver, at der er en kautionist til lånet. Det kan være alt fra din partner til en ven eller et familiemedlem. Når nogle firmaer kræver en kautionist, er det fordi, at det sender et signal om, at nogle stoler på dig. Når det er sagt, så findes der også låneudbydere, der ikke kræver en kautionist, og som tilbyder mobillån trods RKI. Husk altid at tænke dig grundigt om, før du låner penge trods RKI.
Indhent altid flere tilbud på lånet
Hvis du ønsker at finde det bedste og billigste mobillån, kan det være en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige udbydere. Der kan nemlig være stor forskel på, hvilke vilkår, du bliver tilbudt. Det gælder både i forhold til gebyrer og i forhold til renten. Når du sammenligner lån, anbefaler vi, at du altid kigger efter følgende:
- ÅOP
ÅOP står for ”årlige omkostninger” i procent og fortæller, hvad de årlige udgifter på lånet er. Det særlige ved ÅOP er, at der ikke kun tages højde for renten. Det er nemlig alle omkostningerne ved lånet – også gebyr. Mange begår den fejl, at de udelukkende ser på renten, når de sammenligner lån. Det kan hurtigt blive dyrt, og derfor anbefaler vi altid at se på ÅOP’en på de forskellige mobillån. Det er lovpligtigt for låneudbydere at oplyse om ÅOP. Derfor vil denne sats altid være tilgængelig.
- Kreditomkostninger
Satsen for kreditomkostninger fortæller dig de samlede udgifter ved lånet. Her kan du altså i kroner og øre se, hvor dyrt lånet er. Derfor er det et vigtigt nøgletal, når det kommer til at sammenligne forskellige mobillån.
- Tilbagebetaling
Ønsker du et samlet overblik over, hvor mange penge du skal betale tilbage, så er det tilbagebetalingen, du skal kigge på. Her kan du nemlig se, hvor mange penge du i alt skal betale tilbage – inklusiv det lånte beløb.
Det er gratis og uforpligtende at indhente tilbud på mobillån, og derfor anbefaler vi altid at indhente mindst 3 tilbud.
Kan jeg tage et mobillån som 18-årig?
Selvom det ikke er mange udbydere af lån, der tilbyder mobillån til 18-årige, så findes der enkelte, som gør. Er du 18 år og ønsker et lån, er der som regel langt til det i banken. Det behøver der dog slet ikke at være, når det kommer til mobillån. Her på siden kan du nemt og hurtigt få et overblik over, hvilke udbydere som tilbyder mobillån til 18-årige. Hvis du ønsker at blive godkendt til et mobillån som 18-årig, vil det oftest kræve en fast indkomst, ligesom du heller ikke må stå i RKI.
Hvilke krav skal jeg leve op til?
Selvom kravene til et mobillån generelt er lavere end ved et traditionelt banklån, så er der stadig nogle krav, som du skal leve op til. Vi gennemgår nedenfor de mest gennemgående krav:
- Du må ikke stå i RKI eller andre skyldnerregistre
Langt størstedelen af de danske mobillånsudbydere låner ikke penge ud til folk, der står i RKI, Debitor Registret eller andre skyldnerregistre. Årsagen er simpel. Der er nemlig en stor risiko forbundet med at låne penge ud til folk, der i forvejen har gæld, som de ikke kan betale tilbage. Udbyderne lever af at låne penge ud, og derfor er de nødt til at få dem ind igen.
- Dansk statsborger
For at kunne tage et mobillån i Danmark, skal du være dansk statsborger og have et NemID. De fleste låneaftaler skal nemlig underskrives med NemID. Du skal også underskrive med dit NemID, hvis låneudbydere gerne vil hente oplysninger om gæld og indkomst hos E-skat.
- Fast indkomst
De fleste udbydere af mobillån stiller krav om, at du har en fast indkomst. Det er ikke altid, at den behøver at være så høj, men det giver firmaet en større sikkerhed i forhold til at låne dig penge. Hvis du løbende modtager penge, vil du også have flere penge at betale tilbage. Ønsker du at låne større beløb, skal udbyderne som regel se årsopgørelser, mens det ved mindre lån oftest er nok med et par lønsedler.
- Over 18 år
For at kunne tage et mobillån, skal du minimum være over 18 år. De fleste udbydere stiller højere alderskrav, og her skal du typisk være over 20 eller 21 år. En ting er dog sikkert. For at kunne få et mobillån skal du minimum være over 18 år.
Mobillån uden renter & gebyr – findes de?
Mobillån uden renter og gebyr lyder særdeles attraktive, og de findes faktisk også. I langt de fleste tilfælde er det dog kun de første 30 dage af låneperioden. Hos enkelte udbydere kan perioden være på helt op til 60 dage, hvilket kan være særdeles attraktivt, da du dermed kan nå at betale meget af lånet af, så det bliver billigere.
Der findes også den model, hvor det første lån er gratis, hvis du er ny kunde. Her skal du bare være opmærksom på, at løbetiden som regel kun er et par måneder. Derfor kan det hurtigt være store beløb, som du skal betale tilbage hver måned, og det skal din økonomi naturligvis være gearet til. Brug eventuelt vores oversigt her på siden til at finde de mobillån, hvor der er ikke er renter og gebyrer på.
Er det sikkert at tage et mobillån?
Særligt for den ældre generation kan det være meget grænseoverskridende at tage et mobillån online. Der er dog ingen grund til at være så bekymret. Udbyderne af mobillån er nemlig under opsyn af finanstilsynet. Der bliver hele tiden stillet strengere og strengere krav til låneudbyderne, og derfor vil de udbydere uden rent mel i posen også hurtigt forsvinde fra markedet igen. Der bliver nemlig uddelt store bøder til selskaberne, hvis de ikke lever op til kravene fra myndighederne. Der er altså ingen grund til bekymring.
Lån med omtanke
I og med at det er så nemt at tage et mobillån, låner mange også penge uden egentlig at have råd til det. Det fører til, at de ender i økonomisk uføre, og det er rigtig ærgerligt. Det er også grunden til, at der florerer mange historier om folk, der er havnet i en dårlig økonomisk situation på baggrund af et mobillån. Et mobillån kan sagtens være en succesoplevelse, hvis du låner penge med omtanke. Du får her vores bedste råd, før du tager et mobillån:
- Budget
Har du overhoved penge til at betale af på et lån, og har du i det hele taget brug for et mobillån? Det er nogle af de svar, som et budget kan give dig. Ved at samle dine udgifter og indtægter, kan du nemlig hurtig finde ud af, hvor mange penge du kan betale af på et mobillån hver måned. Når du laver dit budget, bør du altid inddrage dine faste udgifter, dine faste indtægter og dine variable omkostninger.
- Tænk dig grundigt om
For få år siden blev der indført 48-timers tvungen betænkningstid på kviklån og andre former for forbrugslån. Denne lov skulle gøre op med, at folk låner penge uden at tænke sig om. Er du i tvivl, om det er det rigtige for dig at låne penge? Så bør du gøre brug af de 48-timers betænkningstid. Her har du mulighed for at samle dine tanker eller finde andre løsninger på din økonomiske situation end at tage et mobillån. Selvom du får låneaftalen tilsendt inden for kort tid, så kan du altså sagtens lade den ligge. Der vil altid stå i aftalen, hvor lang tid tilbuddet er gældende.
Ofte stillede spørgsmål
💸 Hvad betyder ÅOP?
ÅOP er en samlet betegnelse for lånets årlige udgifter og forkortelsen står for ”årlige omkostninger i pro-cent”. ÅOP medregner alle udgifter. Det inkluderer gebyrer, renter samt løbende omkostninger og viser, hvor stor en procentdel det udgør af det samlede beløb, du skal betale tilbage.
💡 Hvor lang tid har jeg til at betale et lån tilbage?
Det er forskelligt fra lån til lån og afhænger af det, man kalder løbetid. Lånets løbetid er den tid, lånet lø-ber over, og angiver hvor lang tid, du har til at tilbagebetale dit lån.
❔Hvad er en kreditvurdering?
En kreditvurdering er bankens måde at vurdere, om de forsvarligt kan tilbyde et lån til dig. Her kigges blandt andet på indkomst, rådighedsbeløb, RKI, bopæl og alder.
☝ Hvordan kan jeg sammenligne forskellige lån?
Den hurtigste måde at sammenligne lån på er ved at kigge på ÅOP, da lånets samlede udgifter altid er oplyst her.