Det er blevet sværere at låne penge – særligt på småbeløb

Skal du låne penge, og skal du låne under 10.000 kroner, er det blevet rigtigt svært at finde et sted at låne. For kviklånsloven fra juni 2020 har nærmest dræbt markedet for de helt små lån med kort levetid. Både på nettet og i banken.

Sagen kort: I juni 2020 trådte den nye kviklånslov i kraft. Den betød, at der blev indført et loft over udlånsrenten. Det skulle sikre forbrugerne mod at blive flået, når de skulle låne penge.

Loven var især møntet på at ramme lån på små beløb. Det var dem, som typisk blev udbudt på kassekreditlignende vilkår med ÅOP-renter på op til 1000 %.

Sådan er loven for at låne penge ud

Loven påbød nu alle låneudbydere – både banker og finansieringsselskaber på nettet – at de maksimalt kunne have en ÅOP-rente på 25%, hvis de skulle reklamere for lånet. Og højst måtte tage en ÅOP på 35 % på de lån, de ikke ønskede at markedsføre.

Samtidig blev der lagt et loft på renter og gebyrer, som betød, at du maksimalt skulle betale det dobbelte tilbage af, hvad du havde lånt.

Det er ikke til at tjene på at penge på smålån

Det gjorde det med ét til en meget dårlig forretning at låne småbeløb under 10.000 kroner ud.

For med en kort afdragsperiode og en ÅOP-rente på maksimalt 25 %, blev renteindtægterne på smålån pludselig minimale. Samtidig satte 100 % reglen også en række begrænsninger for at låneudbyderne kunne tjene nok på smålånene.

Endelig er netop smålånene dem, som der oftest er problemer med at få hjem igen.

Det gjorde det til en endnu dårligere – og mere besværlig – forretning at låne småbeløb ud.

De faste spillere gav op

I dag her snart 2 år senere, har kviklånsloven betydet at stort set alle spillerne på markedet for smålån, er forsvundet.

Det gælder også den – tidligere – største spiller på markedet for smålån. Først satte de bundgrænsen for lån op til 13.000 kroner, og senere valgte de helt at lukke ned for deres udlånsforretning herhjemme.

De fleste andre finansieringsselskaber har også valgt enten at hæve bundgrænsen eller helt trække sig fra markedet.

Det har øget presset på bankerne. De ender dog oftest med at afvise låneansøgning på kortfristede smålån, fordi ansøgerens økonomi er for dårlig. Og ser sig generelt bedre for.

Så reelt set er det stort set umuligt i dag at låne et beløb på under 10.000 kroner herhjemme – medmindre du har orden i din økonomi.

Bedre beskyttelse af forbrugerne

Generelt giver kviklånsloven en bedre beskyttelse af forbrugerne, fordi de slipper for at betale ågerrenter, når de låner penge.

Brancheforeningen Finans Danmark har dog været ude at advare om, at fraværet af smålånene åbner op for, at dem som er trængt, søger andre veje til at låne penge. Veje som er uregulerede, meget dyrere og i den sidste ende også farligere.

Det lyder lidt som ”brødnid”, men er en reel risiko.

Men endnu er der ikke noget, som tyder på, at det rent faktisk er det, der sker. I stedet synes interessen for at låne penge uændret. Folk tager bare et højere lån i stedet for de mange smålån. Om det i praksis gør en forskel på antallet af dårlige betalere og folk, som er fanget i en dårlig økonomisk situation, må fremtiden vise.