Det er blevet sværere kun at låne 5.000 kroner online

Antallet af låneudbydere, som tilbyder lån på 5.000 kroner og derunder bliver mindre og mindre. For med et loft på 25 % ÅOP er det blevet svært at tjene penge nok på de mindre lånebeløb. Derfor har flere af de helt store spillere forladt markedet, og har overladt det til nye aktører at forsøge sig.

Det er ved at være slut med de gamle sms-lån – lån på småbeløb med kort afdragsperiode. For efter stramningen af lovgivningen for lånevirksomhed herhjemme, er det blevet svært at tjene ordentlige penge på de allermindste lånebeløb

Med et renteloft på 25 % ÅOP på de lån, det er tilladt at markedsføres, løber der kun renter på for under 200 kroner, hvis et lån på 5000 kroner skal afdrages på 3 måneder.

Samtidig er smålånene oftest dem, som der er flest problemer med at få indfriet igen. Skal lånet sendes til inkasso, kommer det hurtigt til at blive mange gange dyrere at få hevet pengene hjem end det lånebeløb, det handler om. Derfor ender låneudbyderne samlet set med at tabe penge på denne form for smålån.

De store aktører vinker farvel til lån på under 5.000 kroner

Det er sandsynligvis derfor, en af de helt store aktører valgte helt at forlade branchen for smålån lige op til julehandlen i 2021. Fremover er det mindste lånebeløb 13.000 kroner hos dem.

De havde ellers en stor del af markedet for lån på 5.000 kroner og derunder – og var kendt for at være dem, du gik til, når det kneb med at finanserne sidst på måneden. Eller du havde akut brug for penge til f.eks. et nyt køleskab eller en bilreparation.

Nye aktører kæmper om markedsandele

Men når en stor aktør forsvinder fra en del af markedet, er der altid nogle nye, som forsøger at komme ind og overtage kunderne.

Fælles for stort set alle de nye aktører i markedet for lån under 5.000 kroner er imidlertid, at løbetiden på lånet er længere. Det tætteste vi kommer fortidens sms-lån og lån på kassekreditlignende vilkår er en løbetid på 6 måneder. Og hos enkelte er den korteste løbetid helt op til 2 år.

Altså bliver det meget dyrere at låne småbeløb, fordi du skal betale flere renter på lånet.

Det er naturligvis med til at gøre lånet mere rentabelt for låneudbyderne. Men hos dem med den korteste løbetid, er vi stadig nede omkring 325 kroner i fortjeneste på et lån på 5.000 kroner. Men det er trods alt også en fordyrelse på 125 kroner i forhold til tidligere.

Bankerne har billigere alternativer

Det er med andre ord blevet væsentligt dyrere og en meget mere længerevarende affære at låne småbeløb online på nettet.

Det har fået mange til at undersøge mulighederne for at få et bevilliget overtræk på deres bankkonto. Eller få knyttet en kassekredit til lønkontoen i banken.

Begge dele er nemlig både en mere fleksibel og billigere løsning end et online lån på under 5.000 kroner. For i begge tilfælde betaler du kun renter af lånet, så længe du har overtræk på kontoen. Eller så længe du udnytter den tilknyttede kassekredit.

Så husk altid at spørge i banken om smålån, før du begynder at undersøge dine lånemuligheder på nettet.