I dag er det nemmere at låne 50.000 end 5.000

Den nye lovgivning for lånemarkedet har i dag gjort det nemmere at finde lån 50.000 end 5.000. Det gælder både i bankerne og hos finansieringsselskaberne på nettet. Så havde du egentlig planlagt at låne et mindre beløb, kan det være en ide at låne flere penge – og få samlet dine dyre smålån til et enkelt lån.

Hvad er nemmest at blive godkendt til? Et lån på 50.000? Eller et lån på 5.000?

Ok, du har regnet svaret ud, når jeg spørger sådan, ikk?

Indførelsen af ÅOP-loftet på 25 % for de lån, låneudbyderne gerne vil have lov at markedsføre, har vendt op og ned på lånemarkedet.

Lån 50.000 kroner og saml dine dyre smålån

Så i dag er det faktisk nemmere at finde et sted at låne 50.000 kroner end et, hvor du kan nøjes med at låne 5.000. Og det er faktisk godt nyt.

For mange af dem som optager smålån, har oftest en række dyre smålån i forvejen.

Så havde du regnet med, at du nu skulle til at tage et nyt lille lån, kan du i stedet overveje at låne f.eks. 50.000 kroner i stedet, og få indfriet alle dine gamle, dyre smålån med astronomiske ÅOP-værdier.

Ja, altså, har du ikke brug for at låne 50.000 for at udligne dine gamle lån, nøjes du selvfølgelig med et mindre beløb. Så længe du har behov for at låne mere end 20.000 kroner, burde du nemt kunne finde en låneudbyder, som tilbyder et lån på den størrelse, du har brug for.

Lån selv 50.000 kroner eller tag et samlelån

Du kan også overveje at tage et dedikeret samlelån.

Her lister du alle de smålån, du gerne vil samle, og hvor meget du eventuelt ønsker at låne oveni. Og får du lånet godkendt, sørger låneudbyderen så for at indfri dine gamle smålån, og udbetale dig det, der bliver til overs.

Typisk er renten på samlelån og oprettelsesgebyret dog lidt højere på samlelånene. For dels skal finansieringsselskabet bruge tid på at indfri dine gamle lån, og dels anser de det for mere risikabelt at låne penge ud til folk, som har mange smålån.

Derfor er det en god ide at undersøge, om du kan blive godkendt til at låne f.eks. de 50.000 kroner selv, fremfor at vælge et samlelån.

Så prøv eventuelt at ansøge om begge låntyper hos 3-4 låneudbydere, og se, hvilken ÅOP de kommer tilbage med.

Lånet med den laveste ÅOP er det, der er billigst for dig at tage.

Låneloftet tog livet af de dyre smålån

Årsagen til, at regeringen valgte at indføre et ÅOP på lån i juni 2020, var netop de dyre sms- og mikrolån på under 12.000 kroner. De har været årsagen til, at mange – især unge – mennesker er havnet i en gældsspiral.

Men når finansieringsselskaberne ikke må køre med en tre- og nogle gange fircifrede ÅOP’er på smålånene, æder udgifterne til håndteringen af lånet de renter og gebyrer op, som låneudbyderne får ind.

Samtidig er smålånene tit dem, som er sværest at hive pengene hjem på. Derfor skal finansieringsselskaberne regne med, at de ofte er nødt til at sende folk som låner småbeløb til inkasso.

Altså kan de ikke længere få økonomi i at låne småbeløb ud til folk.

Derfor er de gamle mikrolån på kassekreditlignende vilkår fuldstændigt forsvundet i dag. Og selv bankerne holder igen med smålånene – medmindre altså de kender dig og din økonomi godt i forvejen.

Så reelt set er det i dag næsten umuligt at finde et sted, hvor du kan låne under 15-20.000 kroner.