Er det smart at tage et mikrolån?

Står du med tørre lommesmerter sidst på måneden, eller har du akut behov for et mindre beløb til f.eks. en reparation? Så kan et mikrolån være løsningen. Spørgsmålet er bare, om det er det bedste valg i situationen. Læs med her, og får svaret.

Mikrolån betegner smålån på under 10.000 kroner. Det er den slags smålån, hvor det bedste og billigste alternativ er at låne pengene af en god ven eller et familiemedlem.

Problemet med den strategi er dog, at hvis du ikke kan overholde den aftale, I har indgået om tilbagebetalingen, kan det venskab nemt gå fløjten. Eller også bliver det ikke så sjovt at komme til familiefødselsdage længere.

Mikrolån fra 1000 kr. og opefter

Alene af den grund er det meget smartere at lave et mikrolån hos en låneudbyder på nettet. Her kan du optage mikrolån fra 1000 kr. og opefter.

Udfordringen er bare, at det oftest er nogle af de dyreste lån, der findes rent ÅOP-mæssigt. Samtidig kan de tit kun optages som en form for kassekredit med valgfri afdragsperiode. Derved risikerer du, at lånet ender med at blive dyrere, end hvis du skulle afdrage det over et bestemt antal måneder.

Så vælger du denne type lån, bør du gøre dig selv den tjeneste at afsætte plads i budgettet til at afdrage lånet hurtigst muligt. Ellers kan de mange småbeløb, som du skal betale i rente hver måned for at opretholde kassekreditten, nemt ende med at løbe op i mange penge over tid.

For jo hurtigere du kan betale mikrolånet tilbage, jo færre renter og gebyrer kommer du til at betale på lånet.

Mikrolån uden sikkerhed

Lige som alle andre lån på nettet, skal du ikke stille sikkerhed for et mikrolån. Men det skal du jo heller ikke, hvis du låner privat.

Har du et fornuftigt forhold til din bank, vil de tit også kunne bevillige den slags smålån som et overtræk på kontoen – også uden at du skal stille sikkerhed.

Derfor kan det være en god ide at undersøge disse muligheder for at låne beløbet, før du ansøger om det hos en låneudbyder på nettet.

For den manglende sikkerhed betyder jo, at låneudbyderen løber en større risiko ved at låne penge ud til det. Det tager udbyderen sig naturligvis betalt for i form af en højere rente.

Sådan finder du det billigste mikrolån

Er der ingen vej uden om at optage et mikrolån, bør du sørge for at vælge den udbyder, som kan give dig lånet til den laveste ÅOP-værdi.

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og procentværdien angiver, hvor mange procent af de penge du afbetaler på lånet hen over et år, der går til renter og gebyrer. Derfor får du altid det billigste lån hos den udbyder, som tilbyder den laveste ÅOP på lånet.

Men når du kigger på ÅOP-værdierne hos låneudbyderne, er de tit angivet som et procentinterval. Det skyldes, at ÅOP’en afhænger af, hvor god en økonomi låneudbyderen, vurderer at du har. Jo bedre økonomi, jo lavere er risikoen ved at låne til dig. Derfor bliver renten – og dermed ÅOP-værdien – også lavere på lånet.

Ansøg altid hos mindst 3 lånefirmaer

Så vil du have den faktiske ÅOP for et mikrolån til netop dig, er du først nødt til at ansøge om lånet. Vil låneudbyderen give dig det, får du tilsendt et lånetilbud. Her kan du se den ÅOP-værdi, udbyderen tilbyder dig på lånet.

Ansøger du samtidig om lånet hos 2 andre lånefirmaer, får du et mere retvisende billede af, hvad renteudgiften er for sådan et lån.

Det giver dig et bedre beslutningsgrundlag at optage lånet på, fordi du kan sammenligne den faktiske ÅOP-værdi hos de enkelte udbydere.

Find dit mikrolån i låneoversigten

tjek vores låneoversigt, find de 3 bedste udbydere, ansøg om lånet, og gennemse lånetilbuddene. Det gør det nemt at finde den billigste udbyder af mikrolån. Så kan du slippe billigst muligt, når pengene skal betales tilbage.