Hvad er ÅOP?

ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent. Det er en procentsats, der gør det muligt at sammenligne lån på samme størrelse og løbetid. Værdien angiver, hvor mange procent omkostningerne til dit lån udgør af dit samlede årlige afdrag på lånet. Det giver et mere retvisende billede af omkostningerne ved lånet, fordi det både medtager renter og gebyrer. Læs med her, og bliv klogere på ÅOP, og få også en mere kontakt måde at anskue udgiftsniveauet på, når du låner penge.

Har du aldrig prøvet at låne penge før, ligger dit fokus sikkert på at finde det kviklån, der har den laveste rente.

Det er en fejl! for hvis låneudbyderen med den laveste rente har højere gebyrer end konkurrenterne, kan du nemt ende med samlet set at betale mere for lånet, end hvis du havde valgt konkurrenten med en lidt højere rente og tilsvarende lavere gebyrer.

Så medtager du ikke størrelsen på gebyrerne hos de enkelte udbydere af kviklån, kan du nemt ende med at snyde dig selv. Gebyrsatserne er ofte gemt godt af vejen, og er ikke altid direkte sammenlignelige på tværs af udbyderne.

Men heldigvis findes der en smartere måde at sammenligne lån på.

ÅOP-værdien gør det nemt at finde det billigste lån

ÅOP-værdien blev indført fra myndighedernes side for efterhånden en del år siden, netop for at gøre det nemmere at sammenligne lån hos de forskellige låneudbydere.

Det er en procentsats, der angiver hvor stor en procentdel af det beløb, du betaler tilbage på dit lån hen over et år, der går til renter og gebyrer. Alle gebyrer medtages i beregningen. Så både størrelsen på stiftelsesgebyret og det månedlige betalingsgebyr tæller med.

Det gør det nemt at finde det billigste lån. Den låneudbyder, som kan tilbyde dig den laveste ÅOP på lånet, er den billigste at låne hos. Så enkelt er det.

Det gør det lige så nemt at sammenligne lån, som at sammenligne kiloprisen på kød i frysedisken i supermarkedet.

Virker kun på lån af samme størrelse og med samme løbetid

Men i modsætning til kiloprisen i køledisken, kan ÅOP-værdien kun anvendes som sammenligningsfaktor, hvis du sammenligner lån af samme størrelse og med samme løbetid. Du kan altså ikke bruge ÅOP-værdien til at sammenligne et lån på 10.000 kroner med en løbetid på 12 måneder med et lån på 20.000 kroner og en løbetid på 24 måneder.

Både lånebeløbet og løbetiden skal være ens, for at ÅOP-værdien giver et korrekt sammenligningsgrundlag.

Derfor er det vigtigt, at du altid husker at bruge samme lånebeløb og løbetid, når du tjekker låneudbyderne ud ved hjælp af låneberegneren på deres hjemmeside.

Siger procenter dig ikke noget

Synes du ikke, procenter fortæller dig særlig meget om omkostningsniveauet ved at låne hos de forskellige udbydere af kviklån? Så kan du bruge en anden beregning til at give dig et meget mere kontant billede af udgiftsniveauet hos den pågældende låneudbyder.

Her tager du den løbetid og den ydelse, som låneberegneren viser på låneudbyderens hjemmeside, og ganger med hinanden.

Træk derefter lånebeløbet fra. Så får du et helt præcist beløb i kroner og øre, der fortæller dig, hvor mange penge det koster at låne hos den pågældende låneudbyder.

Gentag beregningen for de andre låneudbydere, du overvejer at låne hos, og sammenlign så beløbenes størrelse. Så bliver det nemt at se, hvem der har det billigste lån, ligesom udgiftsniveauet på at optage lånet bliver meget mere konkret og anskueligt for dig.

Læs mere på vores wikipedia sektion.