Hvad betyder variabel rente?


En variabel rente er som navnet antyder en rente, der kan variere i løbet af løbetiden på et lån. Den kan ikke kun gå den ene vej. Den kan faktisk både gå op, og den kan gå ned. Man kan altså sige, at en variabel rente er det modsatte af en fast rente.

Man fastsætter renterne for lån med variabel rente flere gange om året. Det kan være en gang hvert kvartal, hvert halve år eller mellem hele år. Der findes forskellige lånformer med variabel rente. De bedst kendte er dog F1 (1 år), F3 (3 år) og F5 (5 år). I mellem rentetilpasningerne, kan renten hverken gå op eller ned.

Som lånetager er der nogle fordele forbundet med en variabel rente. Først og fremmest er renten næsten altid lavere end renten er på et lån, hvor der er fast rente. Du skal altså ikke betale så meget til renter, og du kan dermed hurtigere komme i bund med din gæld.

En af ulemperne er, at et lån med en variabel rente er forholdsvist uforudsigeligt, og at det tilpasses efter markedsrenten. Dermed er der som sådan ikke nogen øvre eller nedre grænse for renten. Du kan altså reelt set ende i en situation, hvor din rente kan være højere, end hvis du havde et fastforrentet lån. Derfor tilbydere mange långivere en fast rente på eksempelvis 5%. Så har du altså en sikkerhed for, at du ikke skal betale mere end 5%, selvom markedsrenten skulle stige. Hør eventuelt din långiver ad omkring markedssituationen, inden du foretager lånet.