Hvad er et realkreditlån?


Mange stifter for første gang bekendtskab med realkreditlån, når den første bolig skal købes. Det er ikke unormalt at finansering til et hus består af omkring 20% boliglån, 75% realkreditlån og en personlig opsparing på omkring 5%. Derfor er det altså en ret stor procentdel, og derfor er det også vigtigt at vide, hvad et realkreditlån er.

Der findes flere forskellige typer af realkreditlån, og det er i høj grad din situation økonomisk og ikke mindst hvilken risiko, du ønsker, der afgører hvilket lån, du ender med. Mange realkreditinstitutter tilbyder valget imellem et fastforrentet obligationslån og et obligationslån, hvor renten er variabel.

Med et fastforrentet obligationslån får du den største sikkerhed økonomisk, og dette prioriterer mange. Fidusen ved dette er, at du kender renten gennem hele låneperioden. Dog kan renten her godt være højere, end den kan være, hvis du er villig til at løbe en risiko med en variabel rente. Dette er selvfølgelig noget, du skal gøre op med dig selv.

Usikkerheden er dog også større ved en variabel rente, da renten potentielt set kan gå fra at være historisk lav til at blive historisk høj. Vi anbefaler her hos Kviklanet, at du tager modtager rådgivning omkring dette fra din bankrådgiver, der har et godt kendskab til markedet.